Illegális bevándorlás - Az olasz belügyminiszter az uniós külső határok védelmét szorgalmazta

Külföld, 2017.02.15

Az Európai Unió (EU) külső határainak védelmét, valamint a menedékkérőknek Olaszországból az EU-tagállamokba történő áthelyezését szorgalmazta Marco Minniti olasz belügyminiszter szerdán a migrációról tartott parlamenti beszámolójában.

Az olasz belügyi tárca vezetője a római parlament Schengen-bizottsága előtt hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet a Szíriában és Irakban elszenvedett vereségek miatt katonailag ugyan meggyengült, de ettől kiszámíthatatlanabbá is vált, és újabb terrorista-támadásokkal válaszolhatna Európa-szerte idegen harcosok bevetésével.

Marco Minniti a tunéziai Anis Amri, a decemberi berlini kamionos merénylet elkövetőjének példáját hozta fel, akit Milánó utcáin lőttek le a rendőrök. Az olasz belügyminiszter kijelentette, Európában "a személyek és áruk szabad mozgása érdekében komoly és szigorú politikára van szükség a külső határok ellenőrzésének megerősítéséhez". Marco Minniti emlékeztetett, hogy Európa külső határának számítanak az olasz tengerek is, amelyeken európai parti határőrség létrehozását szorgalmazta. Hangsúlyozta, hogy a dél-olaszországi partokra érkező migránsok kilencven százaléka Líbiából kel útra, de egyetlen líbiai sincsen közöttük. Megjegyezte, hogy Olaszországnak nincs felhatalmazása, hogy egységeivel a líbiai vizeken lépjen fel. Hozzátette: a migráció jelenségének kezeléséhez alapvető az afrikai országok fejlődésének segítése.

Az olasz belügyminiszter "elégtelennek" nevezte a menedékkérők áthelyezésének eddigi ütemét Olaszországból más EU-tagállamokba. Elmondta, hogy 2015 őszén Róma és Brüsszel mintegy negyvenezer menedékkérő relokációjában állapodott meg két év alatt, de ezekből mostanáig csak 3200-an tudtak elindulni Olaszországból. Marco Minniti hangsúlyozta, hogy az áthelyezések kötelezőek az EU-tagállamok számára.

Kiemelte, hogy a római kormány legújabb rendelkezései értelmében szigorítják a menedékkérelmek elbírálását és felgyorsítják az illegális bevándorlók hazaszállítását Olaszországból. Utóbbihoz minden olasz tartományban egy-egy kiutasító központot állítanak fel, de ezeknek még helyet kell találni - ismerte el az olasz belügyminiszter.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az év elejétől már több mint kilencezer migráns érkezett Itáliába, ez 55 százalékkal több mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Az EU határvédelmi ügynökségének (Frontex) szerdán közzétett jelentése szerint nem lesz idén változás a líbiai partokról Európába érkező bevándorlók számában. Tavaly Olaszországba a mindenkori legtöbb, 181 ezer bevándorló érkezett.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!