Illegális bevándorlás - Bekérették az osztrák nagykövetet a római külügyminisztériumba

Külföld, 2017.07.04

A római külügyminisztériumba kérették René Pollitzer osztrák nagykövetet kedden, miután a bécsi kormány páncélozott járműveket küldött az olasz határhoz, hogy szükség esetén ellenőrzése alatt tudja tartani a menekülthelyzetet.

Az olasz külügyminisztérium pár soros közleménye szerint René Pollitzer bekéretésére a bécsi kormány bejelentése miatt került sor, amely szerint az osztrák fél katonákat vezényel a Brenner-hágóhoz. A közös határszakasz osztrák oldalán négy páncélozott jármű is felvonult már.

Olasz kormányforrások szerint az olasz-osztrák határon teljes a nyugalom, nem erősödött az erre haladó migráció, tehát semmi sem indokolja Ausztria aggodalmait.

Arno Kompatscher, az autonóm státuszú Bolzano tartomány kormányzója is úgy nyilatkozott, hogy a Brenner-hágónál nyugodt a helyzet, a jelenleg is működő ellenőrzés hatékony, és kiváló az együttműködés az olasz és osztrák határőrség között. Hozzátette: Bécs bejelentései kizárólag az osztrák választási kampánnyal magyarázhatók.

Az olasz kormányt vezető balközép Demokrata Párt (PD) közösségi oldalán "nagyon súlyosnak" nevezte, hogy Ausztria katonákat vezényelt a közös határra. Marina Berlinghieri PD-képviselő, az olasz parlament európai bizottságának tagja az Európai Bizottság azonnali fellépését, "szankciók és kötelezettségszegési" eljárás megindítását sürgette Béccsel szemben. "Ausztria nemet mondott az áthelyezésekre (...) minden szolidaritást megtagad, minden európai szabályt megsért azzal, hogy katonákkal és páncélosokkal zárja le a belső európai határt" - írta Marina Berlinghieri. Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter korábbi bejelentése szerint az osztrák hadsereg bevetése elengedhetetlenné válhat, amennyiben az Olaszországba érkező menekültáradat nem mérséklődik. Hozzátette: összesen 750 katona áll készen határvédelmi feladatokra. Günther Platter tiroli tartományvezető üdvözölte a védelmi miniszter bejelentését, hogy a Brenner-hágó menti határszakasz ellenőrzéséhez megtették az előkészületeket. Úgy vélte: világos jelét kell adni annak, hogy a szóban forgó határszakaszon "nincs átjárás". "Amennyiben a helyzet úgy kívánja, az lesz a legfontosabb, hogy nem az Európai Unió előírásait, hanem Tirol tartomány érdekeit figyelembe véve ne engedjük át a Brenner-hágónál az illegális bevándorlókat" - jelentette ki.

Az ausztriai Tirolt és az olaszországi Dél-Tirolt összekötő Brenner-hágóhoz tartozó határirányítási rendszer tavaly nyáron elkészült, de "menekültáradat hiányában" a határ ellenőrzését egyelőre nem kezdték meg. A konténerekben elhelyezett regisztrációs központban 24 óra alatt 1200 embert tudnak nyilvántartásba venni, mintegy 160-an fogják ellátni az adminisztratív teendőket. Nagyobb menekültáradat esetén 240-en is dolgozhatnak a regisztrációs központban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!