Illegális bevándorlás - Duda: Lengyelországba nem telepíthetnek kényszerrel embereket

Külföld, 2017.05.24

Lengyelország nem egyezik bele és kizártnak tartja, hogy területére kényszerrel telepítsenek olyan embereket, akik nem szándékoznak odamenni - jelentette ki az uniós menekültelosztási kvótáról szólva Andrzej Duda lengyel államfő a PAP hírügynökségnek adott, szerdán közzétett interjúban.

A beszélgetés során a lengyel elnököt az Európai Bizottság (EB) múlt heti bejelentéséről is megkérdezték, miszerint kötelezettségszegési eljárást indítanának Ausztria, Magyarország és Lengyelország ellen, amennyiben júniusig nem kezdik el a menekültek befogadását a 2015 őszén előirányzott kvóta keretében.

"Egyáltalán nem vagyunk bezárkózó állam, nyitott állam vagyunk, tagjai vagyunk a schengeni övezetnek, védjük az Európai Uniónak a Kalinyingrádi területtel, Fehéroroszországgal és Ukrajnával közös határait" - mondta Duda, hozzáfűzve: Lengyelország nem reteszeli be határát azok elől, akik legális módon akarnak belépni.

Rámutatott: Varsó évente több mint 1,3 millió vízumot ad ki Fehéroroszország és Ukrajna állampolgárainak, akik "integrálódnak a társadalomba, dolgoznak itt".

Duda nem tért ki az idegenrendészeti statisztikákra, melyek szerint Lengyelországban 2016-ban összesen 12,3 ezren folyamodtak menedékjogért, s a kérelmezők nagyrészt orosz állampolgárságú csecsenek voltak. A menedékjogot végül 390 személynek ítélték meg. A benyújtott kérelmek több mint 80 százalékát érvényteleníteni kellett a menedékért folyamodók "eltűnése" miatt, a migránsok többsége ugyanis nem várta ki a hatósági döntést, hanem továbbindult Nyugat-Európába.

"Befogadjuk az érkezőket, aki segítségre, menedékre szorul, megkapja" - jelentette ki. "Abba viszont nem egyezünk bele, hogy erővel hozzanak ide embereket, akik nem akarnak Lengyelországba jönni" - hangsúlyozta.

"Ki ülteti be őket az autókba vagy kényszeríti őket arra, hogy a vonatokra felszálljanak?" - tette fel a kérdést. Emlékeztetett arra is, hogy szabadon átjárható többek között a lengyel-német, illetve a lengyel-cseh határ. "Netán elkülönítve, zárva tartjuk őket, hogy ne menjenek el Nyugat-Európába?" - kérdezte.

Az esetleg a kvótaügyben rendezendő népszavazásról - amelyet a múlt héten lehetőségként Konrad Szymanski, EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes vetett fel - Duda elmondta: szerinte a lengyel társadalomnak ugyanaz a véleménye, mint neki. A kényszerű áttelepítéssel járó kvóta sérti az emberi jogokat - szögezte le. "Az EU egyfelől a demokráciáról és az emberi jogokról beszél, másfelől az embereket bizonyos magatartásra akarják rákényszeríteni, megsértve jogaikat" - értékelte.

A lengyel politikai vezetők az utóbbi napokban kilátásba helyezték: Varsó kész peres úton rendezni az EB-vel a kvótaügyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!