Illegális bevándorlás - Ellenzék: az európai cselekvési terv elégtelen, Olaszországnak egyedül kell tennie a migráció ellen

Külföld, 2017.07.04

Általános iskolás fogalmazásnak nevezte az Európai Bizottság kedden bemutatott migrációs cselekvési tervét Renato Brunetta, a Hajrá Olaszország (FI) olasz ellenzéki párt képviselőházi frakcióvezetője. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt szerint a cselekvési terv "vicc", Európának vége, Olaszországnak egyedül kell cselekednie.

Renato Brunetta a közösségi oldalán aggasztónak nevezte az Európai Bizottság Strasbourgban bemutatott cselekvési tervét arról, miként kívánja támogatni az Európai Unió Olaszországot a migrációs nyomás csökkentése és a szolidaritás fokozása érdekében. Az FI frakcióvezetője azt írta: a precedens nélküli válsághelyzetben az unió általános iskolás fogalmazásba illő irányelvekkel áll elő, "meleg borogatással erős és konkrét akciók helyett". Hozzátette, az EU cselekvési terve "bolondnak nézi" Olaszországot, az olasz kormányt és magukat az olaszokat is. Renato Brunetta szerint a migrációs vészhelyzetért a korábbi miniszterelnök, Matteo Renzi vezette balközép római kormány felelős, ez vezette Olaszországot a "szakadék szélére".

"Nem lehet tovább tűrni, azonnal zárjuk le kikötőinket, védekezzünk, amíg lehet. Európa bénultságától, ha az olasz kormány továbbra sem cselekszik, nem Európát, hanem a római kormányt sodorja el" a migráció - vélte Renato Brunetta.

Arra utalt, hogy a szintén ellenzéki M5S szerint a bizottság cselekvési terve vicc, amelyet a migráció "el fog sodorni" az EU-val együtt.

Az Európai Bizottság semmilyen "strukturális" megoldást nem dolgozott ki, ehelyett Itáliát sürgeti a szabályok betartására - vélte az M5S.

Luigi Di Maio, a képviselőház alelnöke, az M5S miniszterelnök-jelöltje szintén Facebook-profilján kommentálta a helyzetet, hangsúlyozva, hogy Olaszország egyedül maradt a határain "nyomuló" több millió emberrel szemben. Az ellenzéki politikus megoldásként az olaszországi kikötők lezárását szorgalmazta a nem átlátható finanszírozású civil szervezetek (NGO) mentőhajói előtt, valamint az olaszországi menedékkérők kvóták szerinti áthelyezését a "kezüket mosó" más tagállamokba. "Ha egyedül maradtunk, akkor oldjuk meg magunktól!" - írta Luigi Di Maio.

Romano Prodi volt olasz miniszterelnök, az Európai Bizottság volt elnöke kijelentette, Olaszország egyedül maradt, az EU-ban mindenki magával törődik. "Senki sem akarja Európában megosztani a befogadás terhét, minden tagállam a saját útján halad. (A tagállamok) csak kisebb horderejű megállapodások esetében állnak össze, de amikor a lényegről van szó, Európa nem létezik" - mondta Romano Prodi. Megjegyezte, Németország bölcsen cselekedett, amikor a migrációs helyzetet Törökország segítségével oldotta meg, amely "pénzért pajzsot emel". Romano Prodi kijelentette, Olaszország ugyanezt Líbiával nem tudja megtenni. Hangsúlyozta, hogy számára a legnagyobb csalódást Emmanuel Macron francia elnök jelenti, aki belpolitikai nyomásra megtagadta Olaszország segítését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!