Illegális bevándorlás - Elutasította a kötelező kvótákat az új cseh kormányfő

Külföld, 2017.12.13

Andrej Babis új cseh kormányfő elutasítja a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztásának állandó mechanizmusát az Európai Unió tagállamai között, ahogy azt az európai menedékrendszer (dublini szabályozás) megreformálására kidolgozott javaslat tartalmazza.

A cseh képviselőház európai ügyekkel foglalkozó bizottságának szerdai ülésén Prágában Andrej Babis felhívta Brüsszel figyelmét arra a veszélyre, hogy az ügy új feszültséget teremthet az Európai Unióban, s ennek következtében esetleg további országok válhatnának ki a szervezetből.

"Az Európai Parlament javaslata (a dublini szabályozás módosítására) elfogadhatatlan, mi nem értünk egyet vele. Kitartunk amellett, hogy a kvóták ne legyenek a javaslatban" - jelentette ki Babis a cseh parlamenti bizottságban. Ugyanakkor - jegyezte meg - a dublini szabályozás reformjára irányuló javaslat néhány eleme pozitívnak minősíthető. Példaként a menedékkérelmek gyorsabb elbírálását hozta, ami hatékonyabbá tehetné a be nem fogadott migránsok visszaküldését származási országukba.

A parlamenti bizottság javasolta a cseh kormányfőnek: követelje, hogy minden változtatásról csak konszenzuális alapon születhessen döntés.

Az Európai Bizottság kvótaügyben Csehország, Magyarország és Lengyelország ellen indított eljárásával kapcsolatosan Babis közölte: levelet ír Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben részletesen megindokolja Prága álláspontját, és személyes találkozót is kér Junckertől. Erre várhatóan a jövő évben kerülhet csak sor. "Eljárásomat egyeztetni kívánom Lengyelországgal és Magyarországgal, amelyeket szintén érint a kvótaper" - szögezte le Andrej Babis, akinek kormányát szerdán nevezte ki a cseh államfő. A bizottsági ülésen Babis azt is kijelentette, hogy ellenzi a közös európai hadsereg felállítását. "A tagállamok hadseregeinek anélkül kellene elmélyíteniük együttműködésüket, hogy integrálódjanak" - vélekedett a cseh kormányfő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!