Illegális bevándorlás - Embercsempészet vádjával 27 ember ellen emeltek vádat a horvát hatóságok

Külföld, 2017.06.16

Embercsempészet vádjával 27 ember ellen emeltek vádat a horvát hatóságok - közölte pénteken a kelet-horvátországi Eszék-Baranya megyei rendőrség.

Az elkövetőket azzal vádolják, hogy január óta szervezetten, a Dunán át csónakkal, pénzért legalább 88 európai unión kívüli állampolgárt csempésztek át Szerbiából Horvátországba. A migránsok a folyón való átjutásért összesen több mint 60 ezer eurót fizettek, amit a vádlottak egymás között elosztottak - olvasható a közleményben.

Az Eszék-Baranya megyei rendőrség isztriai kollégáikkal közös akcióban számolta fel a bűnszervezetet. A gyanúsítottak közül egyet drogcsempészettel és egyet illegális fegyverviseléssel is vádolnak. Embercsempészetért Horvátországban egy évtől tíz évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Az utóbbi közel másfél évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Tavaly márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban 2015 szeptembere óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta a töredékére csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!