Illegális bevándorlás - Heteken belül a német kormány elé kerülhet a menedékkérők mobiltelefonjának vizsgálatáról szóló javaslat

Külföld, 2017.02.20

Németországban a tárcaközi egyeztetés végeztével heteken belül a kormány elő kerülhet az a jogszabálytervezet, amely felhatalmazza a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalt (BAMF), hogy a tulajdonos engedélye és külön indoklás nélkül elemezze a menedékkérők mobiltelefonján vagy más adathordozóin szereplő információkat - mondta hétfőn a szövetségi belügyminisztérium szóvivője.

Johannes Dimroth a berlini kormányszóvivői tájékoztatón megerősítette a jogszabálytervezet előkészítéséről szóló sajtóhíreket, de aláhúzta, hogy nem lehet számolni az új szabályozás közeli életbe lépésével.

A tervezet a tárcaközi egyeztetések után ugyan "inkább heteken, mintsem hónapokon belül" a kormány elé kerül, utána viszont a törvényhozásban igen koncentrált munkára lesz szükség, hogy még a jelenlegi, szeptemberig tartó ciklusban hatályos jogszabály legyen a kormány elképzeléséből - mondta a szóvivő.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a BAMF-nál napi 2400 mobiltelefon vagy más adathordozó elemzésére alkalmas informatikai infrastruktúrát építenek ki, Johannes Dimroth hangsúlyozta, hogy az alapvető emberi jogokat tekintve "nagyon érzékeny" területről van szó, ezért körültekintően kell eljárni, és nem várható, hogy tömegesen vesznek el és vizsgálnak meg majd telefonokat és más eszközöket menedékkérőktől.

Egyelőre a tartományi szintű idegenrendészeti hatóságok férhetnek hozzá a tulajdonos engedélye nélkül menedékkérők mobiltelefonján tárolt adatokhoz, de csak bűncselekmény gyanúja esetén és bírói engedéllyel.

A formálódó törvényjavaslat szerint a szövetségi szintű bevándorlási és menekültügyi hatóságot ennél szélesebb jogkörrel kell felruházni: a BAMF a menedékkérők regisztrációja során automatikusan, külön indoklás és engedély nélkül elvehetné és megvizsgálhatná a kérelmezők eszközeit, készülékeit.

A kormány szerint erre elsősorban a kérelmező személyazonosságának megállapításához van szükség, mert a menedékkérők nagy része érvényes iratok nélkül érkezik az országba.

A Süddeutsche Zeitung című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportjának hétfői jelentése szerint a minisztériumok közötti egyeztetésre küldött anyagban az áll, hogy tavaly a menedékkérők 50-60 százalékának esetében, vagyis mintegy 150 ezer embernél felmerülhetett volna, hogy a BAMF munkatársai átvizsgálják az illető mobilját.

Az új szabályozásra azért van szükség, mert "kétséget kizáróan meg akarjuk állapítani, hogy ki kér menedéket nálunk" - emelte ki egy hétfői nyilatkozatában Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter.

Mint mondta, nagyon helyes, ha a jogállam lehetőséget ad az illetékes hatóságnak arra, hogy a menedékkérő mobiltelefonját is bevonja annak vizsgálatába, hogy az illető melyik országból érkezik, és vannak-e Németország biztonságát érintő adatok, például az Iszlám Állam terrorszervezethez fűződő esetleges kapcsolatra vonatkozó információk vele kapcsolatban - mondta Thomas de Maiziere.

Hangsúlyozta, hogy a BAMF munkatársai nem "olvassák ki" valamennyi menedékkérő mobiltelefonját, és még csak azok közül sem mindenkiét ellenőrzik majd, akik érvényes papírok nélkül érkeznek az országba, viszont ha a személyazonosság megállapításainak egyéb lehetőségei kimerülnek, a BAMF-nak legalább jogi lehetőséggel kell rendelkeznie arra, hogy megvizsgálja a menedékkérő adathordozóit.

Az ellenzéki Baloldal szerint a magántulajdonban lévő mobiltelefonon tárolt személyes adatok hatósági ellenőrzése alapvető jogokat sért és letűntnek hitt idők rossz emlékeit elevenítik fel. A kormány terve annak az eljárásnak a modernizált változata, amikor az állam emberei "minden naplóba beleolvastak és minden levelet kinyitottak" - mondta berlini tájékoztatóján Katja Kipping társelnök.

Thomas de Maiziere a berlin-schönefeldi nemzetközi repülőtér kitoloncolási központjában tett látogatásán nyilatkozott újságíróknak a tervezetről. A látogatás eredeti témájával kapcsolatban kiemelte, hogy tavaly minden korábbinál több, összesen mintegy 80 ezer menedékkérő, illetve elutasított menedékkérő távozott az országból.

A 80 ezer fős tömeg túlnyomó többsége, 55 ezer fő önként távozott, a hazatoloncoltak száma nagyjából 25 ezer volt. Az idén még magasabbra kell emelni ezeket a számokat - mondta Thomas de Maiziere.

Németországba tavaly 280 ezer menedékkérő érkezett, ez alig egyharmada a 2015-ös 890 ezernek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!