Illegális bevándorlás - Horvát lap: nem lehet tudni, hol szállásolják el a visszatoloncolt migránsokat

Külföld, 2016.09.30

Nem lehet tudni, hol szállásolják el azt a 3493 migránst, akiket a nyugat-európai országok a dublini egyezmény alapján visszatoloncolnak Horvátországba - írta Glas Slavonije című regionális napilap pénteken.

Az újság arról cikkezett, hogy a belügyminisztériumtól nem kaptak választ kérdéseikre, mi lesz azokkal az illegális bevándorlókkal, akiknek valamelyik nyugat-európai országban visszautasították menedékkérelmüket és visszaküldik őket Horvátországba, ahol először léptek be az Európai Unió területére.

Horvátországban mindössze két menekültközpont működik Zágrábban és Kutinán, és mindkettő megtelt - figyelmeztettek.

A lap szerkesztősége az áprilisban takarékosségi okokból bezárt bródi (Slavonski Brod) befogadóállomást is megkereste, hogy újranyitják-e, de sem kaptak választ. Az ötezer fő befogadására alkalmas tranzitközpontot még tavaly októberben hozta létre a zágrábi kormány, mert a Kelet-Szlavóniában ideiglenesen felállított sátortábor a tél beköszöntével nem volt alkalmas a migránsok elhelyezésére és a regisztrációs feladatok ellátására.

A rendőrség hivatalos adatai szerint eddig 232 személyt küldtek vissza, 119-et Ausztriából, de jöttek Svájcból, Németországból és Svédországból is kiutasított bevándorlók.

Vlaho Orepic néhány nappal ezelőtt a sajtónak úgy nyilatkozott: Horvátország együttműködik az európai országokkal, uniós tagállamként eleget tesz a dublini rendeletben foglalt kötelezettségeinek, és teljesíti az áttelepítésre vonatkozó vállalásait is. Zágráb 1600 menekült befogadását is vállalta két éven belül: 1064-et a kötelező áttelepítési kvóta és 500-at az EU-Törökország megállapodás alapján. Ugyanakkor az említett program szerint eddig mindössze tizennégyen érkeztek, négyen Olaszországból, tízen pedig Görögországból.

Eközben pénteken az Európai Bizottság egyebek között arra is figyelmeztette Zágrábot, hogy még nem továbbította a Horvátországban nyilvántartásba vett migránsok adatait az ujjlenyomatokat rögzítő Eurodac-rendszerbe.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban tavaly szeptember óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta töredékére csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!