Illegális bevándorlás - Húszezer menekült vett részt az integrációs tanfolyamokon Ausztriában

Külföld, 2017.04.12

Mintegy 20 ezer menekült vett részt az Osztrák Integrációs Alap (ÖIF) által szervezett társadalmi beilleszkedési tanfolyamokon, úgynevezett értékkurzusokon 2015 vége óta Ausztriában, és ez a szám a jövőben feltehetően csak növekedni fog - közölte a Der Standard című lap szerdán.

Az értékkurzusokon a női és férfi egyenjogúságról, a véleményszabadságról és a jogállamiságról oktatnak, valamint olyan hétköznapi tudnivalókról is szó esik, mint az oktatási rendszer vagy a szelektív szemétgyűjtés. Az integrációs tanfolyamokon a munkaerőpiacról, a szakmákról, az egészségről és a környezetről osztanak meg információkat.

A szervezet közlése szerint legtöbben, 7400-an Bécsben végezték el a tanfolyamot, de sokan, mintegy 3800-an jártak Alsó-Ausztriában és Felső-Ausztriában (2000) is az értékkurzusokra. A résztvevők háromnegyede férfi volt, és a kurzuslátogatók negyven százaléka Szíriából, harminc százaléka pedig Afganisztánból érkezett.

A lap szerint a közeljövőben emelkedni fog a tanfolyamon részt vevők száma, hiszen a várhatóan nyártól életbe lépő integrációs törvény kötelezően előírja a menekülteknek, hogy német nyelvi és értékorientációs kurzusra járjanak, különben eleshetnek a szociális támogatástól.

Az utóbbi időben az országba érkező migránsok miatt jelentősen megnövekedtek a tartományi költségvetések és a szociális rendszer terhei. Országosan egységes támogatási rendszer hiányában a tartományok eddig saját hatáskörben igyekeztek szabályozni a juttatások összegét. Néhány tartományban már megvonják a szociális juttatásokat, amennyiben a menekültek nem tesznek eleget integrációs kötelezettségeiknek, például nem látogatják a nyelvi kurzusokat és az értéktanfolyamokat.

Bécsben hétfőn bejelentették, hogy a főváros körzetét magában foglaló tartományban a következő egy évben további tízezer helyet kínálnak a menekülteknek a német nyelvtanfolyamokra. A tanfolyamok 2017 júliusától 2018 júniusáig tartanak majd.

A belügyminisztérium adatai szerint idén januárban és februárban összesen 4300 menedékkérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz, feleannyi, mint a tavalyi év hasonló időszakában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!