Illegális bevándorlás - Jean Asselborn: kudarcba fulladhat az EU menekültpolitikája

Külföld, 2017.12.04

A teljes kudarc fenyegeti az Európai Unió (EU) menekültpolitikáját - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter egy hétfői német lapinterjúban.

A szocialista politikus a Passauer Neue Presse című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy az EU "belpolitikailag a teljes kudarc és csőd felé tart a menekültpolitikában".

A kvótaperre utalva hozzátette: az Európai Unió bírósága szeptemberben kimondta, hogy valamennyi tagállamnak kötelező a menekültek befogadása, így Lengyelországnak és Magyarországnak is, de "őket ez nem érdekli".

Kifejtette: a fejlemények abba az irányba mutatnak, hogy minden migrációpolitikai döntést egyhangúlag kell meghoznia az uniós állam-, illetve kormányfőknek, ami azt jelenti, hogy "egyetlen ország mindent meg tud gátolni".

Ha ez a döntéshozatali módszer válik uralkodóvá, "a közös menedék- és menekültpolitika halott", az Európai Unió bírósága és az Európai Parlament "mattot kap", az Európai Bizottság jogalkotási kezdeményezési joga pedig "gyakorlatilag hatástalanná válik".

Mindez "győzelem lenne azoknak az országoknak, amelyek sárba tiporják az európai szabályokat, és minden szolidaritást megtagadnak" - mondta Jean Asselborn.

Hangsúlyozta, hogy törvényes lehetőséget kell teremteni az Európába irányuló migrációra. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság már be is mutatott egy tervet a legális migrációról. Arra a felvetésre, hogy szinte semmi esély nem lenne a kvótákon alapuló menekültelosztási szabályozás bevezetésére, ha a menekültügyi kérdésekben a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak kellene döntenie, azt mondta, hogy "ez a szomorú valóság".

A testületben jelenleg csak arról van egyetértés, hogy ellenőrizni kell a határokat, és "a lehető leggyorsabban ki kell toloncolni a menekülteket". Ez "szegénységi bizonyítvány Európának, és egyetlen problémát sem old meg" - mondta a luxemburgi külügyminiszter.

Hozzátette: ha az EU Törökországra, Libanonra és Jordániára hagyja a menekültek befogadását, akkor "nagyon gyorsan megismétlődhet a 2015 nyarán előállt helyzet".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!