Illegális bevándorlás - Lengyel külügy: a kötelezettségszegési eljárás elmélyíti az Európai Unió megosztottságát

Külföld, 2017.06.13

(MTI) - A kötelező befogadási kvóta ügyében kilátásba helyezett kötelezettségszegési eljárás elmélyíti az Európai Unió megosztottságát - szögezte le a lengyel külügyminisztérium keddi közleményében az Európai Bizottság aznapi bejelentésére reagálva.

A Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben (a menekültek egyszeri kötelező befogadásáról hozott uniós döntés be nem tartása miatt) induló kötelezettségszegési eljárás megnehezíti a migrációs politika átfogó megoldásának kidolgozását az Európai Unióban, és elmélyíti az unióban fennálló megosztottságokat - áll a közleményben.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a migrációs válság során Lengyelország szolidaritást tanúsít a többi uniós tagállammal szemben, egyebek között részt vesz a külső EU-határok védelmében. Csak 2016-ban 433 lengyel határőr vett részt az uniós határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex műveleteiben. Emellett Lengyelország tavaly a szíriai és iraki konfliktusok áldozatainak megsegítésére mintegy 118,5 millió zloty (28,3 millió euró) értékű humanitárius segítséget nyújtott - idézik fel.

A tárca emlékeztetett arra is, hogy Lengyelország jelentősen korlátozta az uniós tagállamokra nehezedő migrációs nyomást azáltal, hogy tavaly több mint egymillió, Ukrajnából és Lengyelország keleti határain át érkező migránst és menekültet fogadott be.

A közlemény megerősíti azt a lengyel álláspontot, hogy a migrációs politika a nemzeti államok hatáskörében kell, hogy maradjon. A dokumentumban rámutatnak: a 2015-ös egyszeri befogadási kvóta keretében vállalt kötelezettségét eddig egyetlen uniós tagállam sem teljesítette.

A lengyel külügyi tárca arra is felhívja a figyelmet, hogy az Európai Bíróság még nem hozott döntést a Magyarország és Szlovákia részéről kezdeményezett kvótaügyi perben, melybe Budapest és Pozsony oldalán Varsó is beavatkozott. Az Európai Bizottságnak a bírósági döntést megelőző lépését a független törvényszék iránti nyomásgyakorlásként lehet értelmezni - állapítják meg a dokumentumban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!