Illegális bevándorlás - Macedónia ismét meghosszabbította a migrációs válsághelyzetet

Külföld, 2017.06.29

Az év végéig meghosszabbította a migrációs válsághelyzetet a macedón parlament csütörtökön, a biztonsági szervek szerint ugyanis a migrációs nyomás bármelyik pillanatban felerősödhet.

A Vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint a szkopjei képviselőház egyhangúlag fogadta el a kormány javaslatát, miszerint további fél évvel, azaz december 31-ig hosszabbítsák meg a válsághelyzetet Macedónia déli és északi határövezetében.

Rendkívüli állapotot és válsághelyzetet először 2015 augusztusában rendeltek el, amikor a nyugat-balkáni országba naponta tízezrével érkeztek az illegális bevándorlók.

A válsághelyzet meghosszabbítása lehetővé teszi, hogy a rendőrség és a katonaság hatékonyabban és gyorsabban lépjen fel a görög-macedón határ "legforgalmasabb" részein.

Oliver Szpaszovszki belügyminiszter kijelentette, Szkopje nem tervezi, hogy újabb befogadóközpontokat építsen a migránsok számára, a meglévőket azonban egyelőre nem zárja be. A belügyi tárca vezetője hozzáfűzte, hogy a határvédelemben és a migráció megfékezésében együttműködik a szomszédos országokkal, és az Európai Unió, valamint a visegrádi országok is segítik a hatékony határvédelmet. Jelenleg mintegy száz külföldi (magyar, szerb, szlovén, cseh, lengyel, szlovák és horvát) rendőr teljesít szolgálatot a macedón határon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!