Illegális bevándorlás - Merkel: Németország erőteljesebben ösztönzi az elutasított menedékkérők önkéntes hazatérését Tunéziába

Külföld, 2017.02.14

Németország az eddiginél erőteljesebben ösztönzi az elutasított menedékkérők önkéntes hazatérését Tunéziába - emelte ki Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben az észak-afrikai ország miniszterelnökével tartott tájékoztatóján.

Jusszef Sahíddal folytatott tárgyalása után a kancellár bejelentette, hogy tavasszal Tunéziába látogat. Mint mondta, az oktatási rendszer fejlesztésétől munkahelyteremtő beruházásokon át a közbiztonság javításáig, a határvédelem és a hírszerzési együttműködés erősítéséig terjedő "átfogó partnerség" kialakítására van szükség Tunéziával.

Meg kell állítani az illegális migrációt, és fel kell számolni az embercsempészek hálózatait, ezért javítani kell a boldogulás esélyein helyben, hogy az emberek ne vágjanak neki az Európába vezető életveszélyes tengeri útnak, az elutasított menedékkérők pedig önként visszatérjenek hazájukba.

Németország tanulási, továbbképzési lehetőségekkel és anyagi támogatással, újrakezdési segéllyel is ösztönzi az elutasított menedékkérők hazatelepülését, és kialakít egy tanácsadói központot Tunéziában.

Aki azonban nem távozik önként, azt haza kell telepíteni, és ebben "gyorsabbnak kell lennünk", ezt mutatja az is, hogy karácsony előtt Berlinben egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri követett el merényletet - mondta Angela Merkel.

Hozzátette, hogy tavaly 116 tunéziai menedékkérő hagyta el Németországot, és további mintegy 1500-nak kell távoznia.

Jusszef Sahíd kifejezte együttérzését az áldozatok hozzátartozói és a sebesültek iránt, és hangsúlyozta: a tunéziaiak nem olyanok, mint Anis Amri. Megjegyezte, hogy a merénylő nem Tunéziában, hanem már Európában radikalizálódott, és amikor 2011-ben elhagyta hazáját, nem volt jele annak, hogy szélsőséges iszlamista lesz belőle.

A tunéziai kormányfő üdvözölte, hogy Berlin új "Marshall-tervet" javasol az észak-afrikai térség fejlődésének támogatására, és jelezte, országa mindenben kész együttműködni.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem tárgyaltak a német kancellárral arról, hogy esetleg Tunéziában hozzanak létre menekülttáborokat a Földközi-tengerből kimentett emberek elhelyezésére. Angela Merkel azt mondta, hogy ez a kifejezés nem is szerepel a szókincsében, ő inkább olyan "intézmények" kialakítását tartja fontosnak az EU határain kívül, amelyekben az embereknek az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) együttműködése révén a nemzetközi jognak megfelelő eljárásban van részük.

Ilyen intézmények felállítása Líbiával kapcsolatban kerülhet szóba, de az ország helyzetét tekintve csak távlatosan. Tunéziával más típusú együttműködésre van szükség, mert az Olaszországban partot érő emberek csupán 1 százaléka érkezik Tunéziából, és a túlnyomó többség Líbiából indul útnak - mutatott rá a német kancellár.

A Törökország-EU migrációs megállapodás modelljét az észak-afrikai térségben is alkalmazni kell, de mindenhol a helyi viszonyokhoz és kihívásokhoz igazítva - fejtette ki Angela Merkel, aláhúzva, hogy az Ankarával csaknem egy éve kötött megállapodás sikeres, ezt jelzi a többi között, hogy a szíriai menekültek szabadon vállalhatnak munkát Törökországban.

A megbeszélés után Angela Merkel Jusszef Sahíddal felkereste a december 19-én végrehajtott merénylet helyszínét, és virágot helyeztek el az áldozatok tiszteletére létrehozott emlékhelyen.

Anis Amri egy kamionnal belehajtott a német főváros központjában fekvő Breitscheid téren létesített karácsonyi vásárban szórakozó tömegbe, 12 ember meghalt, 53 pedig megsebesült. Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb terrortámadása Németországban. Az elkövető a merénylet előtt felesküdött az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szolgálatára. Utána Hollandiába, majd Franciaországba menekült, és december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban életét vesztette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!