Illegális bevándorlás - Merkel: Németország továbbra is támogatja Libanont a menekültválság kezelésében

Külföld, 2017.04.04

Németország továbbra is kiáll Libanon mellett és támogatja a szomszédos Szíriában zajló polgárháború miatt kialakult menekültválság kezelésében - jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben Szaad Haríri libanoni kormányfővel folytatott tárgyalása előtt.

A kancellár sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy elismerés illeti Libanont a szíriai menekültek befogadásáért. Ez a humanitárius áldozatvállalás "nagy teljesítmény, de nagy teher is" a lakosságon. Ezért a nemzetközi közösségnek nemcsak a menekültekre kell gondolnia, hanem "Libanon egészét kell szem előtt tartania", vagyis úgy kell segítenie a hazájuk szomszédságába menekült szíriaiaknak, hogy a támogatás a helyiek hasznára váljék és élénkítse a gazdaságot.

Németország Libanon legnagyobb támogatója, tavaly 386 millió eurót juttatott közel-keleti arab országnak. A Szíria és a térség jövőjéről szerdán Brüsszelben rendezendő nemzetközi konferencia jó alkalom a támogatás folytatására - mondta Angela Merkel, kiemelve, hogy Németország az adományozói konferencia társrendezője.

Hozzátette: a közel-keleti térség előtt álló kihívások miatt is fontos eredmény, hogy a mintegy másfél évig tartó belpolitikai patthelyzet után tavaly decemberben sikerült megalakítani a nemzeti egységkormányt Libanonban. Ez "nagy megkönnyebbülés", és az is igen fontos, hogy a Szaad Haríri vezette kormány a lakosság valamennyi csoportját és az ország összes vallási közösségét képviseli - húzta alá Angela Merkel, utalva arra, hogy a muzulmán többség mellett jelentős keresztény kisebbség él Libanonban.

Szaad Haríri hangsúlyozta, hogy a 4 millió lakosú Libanon 1-1,5 millió szíriai menekültet fogadott be. Ez akkora tömeg, mintha az EU-nak 150 millió menekültet kellene ellátnia - mutatott rá.

A hatalmas teher egyre inkább szétfeszíti a társadalom és a gazdaság szerkezetét, ezért a nemzetközi közösségnek további támogatást kell nyújtania Libanonnak - mondta a miniszterelnök, hangoztatva, hogy hazája a szíriai menekültek befogadásával "szolgálatot tesz az egész emberiségnek".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!