Illegális bevándorlás - Néhány civil szervezet szerint a kelet-európai uniós tagállamok igyekeznek elriasztani a menekülteket

Külföld, 2017.01.25

Az Európai Unió keleti tagállamai egyre erőszakosabban lépnek fel a határaikra érkező menekülőkkel szemben, és igyekeznek elriasztani őket attól, hogy belépjenek az ország területére és menedéket kérjenek - állítja öt menekülteket segítő kelet-európai szervezet abban a közös jelentésben, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra Prágában.

A dokumentumot a Bolgár Helsinki Bizottság, a cseh Szervezet a Menekültek Segítésére, a lengyel Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, valamint a szlovén Legal-information Center for NGO-s jegyzi. A jelentés a szervezeteknek a bolgár, a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovén határon szerzett tapasztalatait írja le és ajánlásokat fogalmaz meg a helyzet javítására.

Martin Rozumek, a Szervezet a Menekültek Segítésére igazgatója a jelentést ismertető prágai tájékoztatón kijelentette: "a visegrádi négyek és a menekültek balkáni útvonalán lévő országok gyakran panaszkodnak arra, hogy az érkezők nem akarnak letelepedni vagy éppen beilleszkedni. Csakhogy kifejezetten maguk ezek az országok - éppen az unió által nyújtott jogi eszközök segítségével - teszik lehetetlenné a menekülteknek, hogy védelmet kérjenek".

Martin Rozumek úgy vélekedett, hogy "a jelenlegi befogadó rendszerek valódi célja, hogy elriassza a menekülőket". "Erről szól jelentésünk, amely a Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia és Bulgária migrációs válsághoz való viszonyát írja le az utóbbi két évben" - mondta.

Bakonyi Ildikó, a Magyar Helsinki Bizottság képviselője többek között arról beszélt, hogy a jelentés mottójául a Kidobva az ajtóból szókapcsolatot választották, amely szerinte jó metafóra. Szerinte "általános eljárásnak tűnik", hogy az érintett államok hatóságai nem engedik be a menekülteket az országba, elszállítják őket máshová, vagy megakadályozzák, hogy menedékkérelmet nyújtsanak be. Kerítések építése nem riasztja el a menekülteket az országba való bejutás kísérletétől, csak a veszélyeket növeli - tette hozzá.

Martin Rozumek úgy vélte, a szigorodó határellenőrzések, az átjutás fizikai és jogi szigorítása aggasztóan szűkítette a háború és terrorizmus elől menekülő emberek lehetőségét, hogy biztonságos helyre kerüljenek és védelmet kaphassanak.

"A jelentést összeállító, menekülteket segítő szervezetek ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy az állami hatóságok egyre erőszakosabb és agresszívebb eszközöket alkalmaznak a határokon a menekülők ellen, hogy elriasszák őket az országba való belépéstől és a menedékkérvény beadásától" - szögezte le Rozumek. A cseh idegenrendészet azonnal visszautasította és alaptalannak minősítette a bírálatokat.

"Az országba történő belépés elutasítása a rendőrség törvényes eszköze arra, hogy bizonyos feltételek teljesítése nélkül senki se jusson be területünkre" - jelentette ki Katerina Rendlová, az idegenrendészet szóvivője. "Határozottan visszautasítjuk azt az állítást, hogy a cseh rendőrség bárkit is akadályozna abban, hogy menedékkérelmet adjon be" - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!