Illegális bevándorlás - Németországban az észak-afrikai, a grúz és a nyugat-balkáni menekültekre jellemző leginkább a bűnözés

Külföld, 2017.02.05

Az észak-afrikai térségből, a Grúziából és a Nyugat-Balkánról származók körében a leginkább elterjedt a bűnözés a Németországba menekültként érkezett emberek közül - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi lap a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) egy belső jelentése alapján.

A legszélesebb jogkörű német rendőri szerv a 2016 január-szeptemberi időszakról készítet elemzésében kimutatta, hogy a menedékkérők és menekültek, vagy más menedékjogi státuszban lévők, illetve az elutasított menedékkérők csoportját jellemző bűnözés csökkenő tendenciát mutat, a harmadik negyedévben 23 százalékkal kevesebb bűncselekményt regisztráltak, mint az év első három hónapjában. További jellegzetesség, hogy a bűncselekmények nagy része csekély jelentőségű ügy, például bliccelés, vagyis utazás érvényes jegy nélkül.

A vizsgált időszakban 214 600 bűncselekményt, illetve megkísérelt bűncselekményt regisztráltak a vizsgált csoportban, amelybe a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) statisztikája alapján 1 999 877 ember tartozott a vizsgált időszakban.

Ez azt jelenti, hogy 10 730 bűncselekmény jutott 100 ezer menedékkérőre, menekültre, elutasított menedékkérőre, illetve más menedékjogi státuszú emberre. A német lakosság egészében viszont 5790 bűncselekmény jutott 100 ezer lakosra ugyanabban az időszakban, 2016 első, második és harmadik negyedévében. Ez a két adat azt mutatja, hogy a menedékjogi státuszú emberek körében jóval nagyobb a bűnözés, mint a lakosság egészét tekintve - mutatott rá a Bild am Sonntag.

Az összehasonlítás "legitim", de az adatok értékeléséhez figyelembe kell venni több fontos körülményt - mondta a lapnak Christian Pfeiffer, az egyik leghíresebb német kriminológus, volt alsó-szászországi igazságügyi miniszter.

A szakértő aláhúzta, hogy bármelyik társadalmat vizsgálva látható, hogy mindig a 15 és 36 év közötti férfiak a legveszélyesebbek, ők követik el az erőszakos bűncselekmények több mint 50 százalékát, a Németországba menekültként érkezett emberek között pedig ez a réteg erősen felülreprezentált, mert az idősek, a nők és a gyerekek kevésbé vállalkoznak az Európába vezető kockázatos útra.

A Bild am Sonntag szerint ezt alátámasztja a BAMF statisztikája is, amely szerint a tavaly a menedékkérők kétharmada férfi volt.

Christian Pfeiffer hozzátette: azt is figyelembe kell venni, hogy az áldozatok körében végzett reprezentatív felmérések alapján a feljelentési hajlandóság sokkal nagyobb, ha az elkövető más etnikumhoz tartozik, vagyis a migránsok eleve felülreprezrntáltak a rendőrségi statisztikákban. Ugyanakkor az is igaz, hogy a menekültként érkezett emberek közül sokan olyan kultúrából származnak, amelyben a férfiszerephez hozzátartozik az akarat érvényesítése erőszak alkalmazásával - tette hozzá a szakértő.

A BKA kimutatása szerint a vizsgált csoportban képviselt arányukhoz képest leginkább az észak-afrikai Algériából és Marokkóból származókra jellemző a bűnözés: az előbbiek a csoport egészének 1,2 százalékát, a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottaknak viszont 9,9 százalékát tették ki, utóbbiak esetében pedig 1 százalék, illetve 9,3 százalék ez a két arány.

Kiugróan magas a bűnözés grúziai állampolgárok körében is, ők a vizsgált csoport 0,6 százalékát tették ki, a gyanúsítottak körében viszont 5 százalékos a részarányuk.

Bűnüldözési szempontból feltűnőek még a nyugat-balkáni térségből származók is, így a szerb menedékkérők, menekültek, elutasított menedékkérők vagy más menedékjogi státuszú emberek a teljes csoport 1,7 százalékát tették ki, a bűncselekménnyel gyanúsítottak körében azonban 5,2 százalékos volt az arányuk. A koszovóiak esetében 2,5 százalék és 3,5 százalék, az macedóniaiak esetében 1,2 százalék és 1,9 százalék, az albánok esetében 5,3 százalék és 6,7 százalék volt a csoport egészében, illetve a gyanúsítottak körében képviselt arány.

A BKA adatai szerint leginkább az erőszakos bűncselekmények és a lopások, illetve a kábítószerrel visszaélés jellemző a vizsgált csoportra. Így a 2016 jabuár-szeptemberi időszakban 100 ezer menedékjogi státusszal rendelkezőre, illetve elutasított menedékkérőre 2,2 emberölés jutott, szemben a lakosság egészét jellemző 0,52-vel. A testi sértéseknél ugyanez az arány 2040:484, a szexuális bűncselekményeknél 135:42, a lopásoknál 2905:2272, a kábítószerrel visszaéléseknél pedig 725:258 - áll a BKA elemzésében a Bild am Sonntag szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!