Illegális bevándorlás - Orbán: Olaszországot kell segíteni abban, hogy megvédje a határait

Külföld, 2017.10.19

Olaszországot kell segíteni abban, hogy megvédje a határait - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben.

Több javaslatot is tett a migrációs válsághelyzet kezelése érdekében a kormányfő, aki szerda este a visegrádi négyek miniszterelnökeivel és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt, csütörtökön pedig az Európai Néppárt majd az Európai Tanács csúcstalálkozóján vesz részt Brüsszelben.

Az MTI úgy értesült, hogy az Afrikából érkező migránsokkal kapcsolatban Orbán Viktor felvetette egy, a Törökország számára korábban létrehozotthoz hasonló pénzügyi alap felállítását, amelybe az uniós tagállamok hasonló arányban teljesítenének pénzügyi hozzájárulást, mégpedig közvetlenül Olaszországnak.

Róma pedig erre a pénzügyi keretre támaszkodva folytathatja erőfeszítéseit az Észak-Afrikából kiinduló migrációs hullám leállítására. "Olaszországot támogatni kell abban, hogy megvédje saját illetve Európa határait" - fogalmazott a miniszterelnök.

A Törökországgal kapcsolatos uniós álláspont kialakításának vitái során Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a török-EU viszony és a balkáni térség európai integrációja összetartozó kérdések, ezért ismét szorgalmazta Szerbia és Montenegró mielőbbi felvételét az Európai Unióba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!