Illegális bevándorlás - Osztrák kancellár: nem szükséges az időszakos ellenőrzés bevezetése az olasz-osztrák határszakaszon

Külföld, 2017.07.05

Jelenleg nem szükséges az időszakos határellenőrzés bevezetése  az olasz-osztrák határon, ellentétben  az osztrák-szlovén vagy az osztrák-magyar határszakaszokon bevezetett intézkedésekkel  - olvasható Christian Kern osztrák kancellár szerdai közleményében. A kancellár szerint  katonák vagy katonai eszközök jelenleg nincsenek bevetésben az olasz-osztrák határnál.

A Kronen Zeitung című lap a hét végén arról számolt be, hogy a védelmi minisztérium páncélozott járműveket indított az olasz határhoz, hogy szükség esetén kordában tudja tartani a menekülthelyzetet, hiszen az utóbbi időben megnőtt az Olaszországba érkezők száma. A védelmi miniszter pedig arról beszélt, hogy az osztrák hadsereg támogató műveleti tevékenységére számít az olasz határon, és összesen 750 katona áll készen határvédelmi feladatokra. Hozzátette: a mozgósítást követően a kontingens három napon belül bevethető.

"Az olaszországi partokat elérő menekültek és az illegális bevándorlók növekvő száma az olasz hatóságokat hatalmas kihívás elé állítja" - olvasható a szerdai állásfoglalásban, amelyet a kancellár Hans Peter Doskozil védelmi miniszterrel közösen adott ki. Eszerint az osztrák védelmi minisztérium megkezdte az olasz-osztrák határ mentén szolgálatot teljesítő rendőröket segítő, támogató művelet kidolgozását, valamint a rendőrség is nekilátott a határirányítási rendszer előkészítő munkálatainak.

"Amennyiben a jövőbeni helyzet megköveteli, úgy osztrák és európai szinten gyorsan meghozhatják és foganatosíthatják a szükséges intézkedéseket az időszakos határellenőrzés bevezetéséről" - olvasható a közleményben, amely leszögezi azt is, hogy a mindenkinek részt kell venni a menekültválság megoldásában, ehhez tartozik az illegális migráció visszaszorítására tett rendőri intézkedés, a nem legálisan érkezők visszaküldése a származási országukba, az érintett régiók anyagi támogatása és a menekültek unión belüli igazságos elosztása is. "Tény, hogy a 2015-ös európai menekültválság óta Ausztria, Németország és Svédország viseli a terhek nagy részét" - állapítja meg a közlemény, amely szerint csak az olasz valamint az európai partnerekkel együtt lehet legyőzni az aktuális válságot.

A közlemény kitér arra is, hogy az utóbbi hetekben alig változott az Ausztriába illegálisan érkezők száma, az állásfoglalás szerint ez az olasz hatóságok kitűnő munkáját és Ausztria valamint Olaszország közötti hatékony rendőri együttműködést jelzi.

Ulrike Lunacek, osztrák zöldpárti uniós képviselő eközben felszólította a kancellárt, hogy "parancsoljon megálljt" a védelmi tárca vezetőjének. Lunacek úgy nyilatkozott, hogy a Brenner-határszakasz az európai békefolyamat egy sikertörténete, Tirol északi és déli része több évtizedes elszakítottság után uniós zászló alatt egyesülhetett ismét. "Aki kétségbe vonja azt, ami összetartozik, aki ismét páncélosokkal és kerítéssel választja szét Tirolt, az semmit nem tanult az utóbbi évszázadban a tiroliak által átélt keserű tapasztalatokból" - fogalmazott a zöldpárti képviselő.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter csütörtökön Rómába utazik, hogy többek között az olasz kollégáival együtt a menekültügyi helyzetről tárgyaljon. A külügyminisztérium által szerdán kiadott közlemény szerint a tárcavezető időben és őszintén szeretné közölni európai partnereivel, hogy "kritikus helyzet" esetén kész a Brenner-hágót megvédeni, és időben elkezdik ennek előkészítő munkálatait, mivel "ez áll az osztrák lakosság érdekében".

Az ausztriai Tirolt és az olaszországi Dél-Tirolt összekötő Brenner-hágóhoz tartozó határirányítási rendszer tavaly nyáron elkészült, de "menekültáradat hiányában" a határ ellenőrzését egyelőre nem kezdték meg.

A tiroli rendőrségi vezető az MTI-nek kedden telefonon azt mondta, hogy az utóbbi időben nem változott meg jelentős mértékben a tiroli határszakaszon Olaszországból Ausztriába érkező menekültek száma, naponta 20 és 45 közötti illegális határátlépőt tartóztatnak fel. Mint fogalmazott: a helyzet azonban egyik napról a másikra megváltozhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!