Illegális bevándorlás - Prága ellenzi a menekültek elutasítása miatti bírságot

Külföld, 2016.05.03

Az Európai Uniónak csak akkor szabad liberalizálnia vízumrendszerét Törökországgal, ha Ankara teljes mértékben teljesíti a menekültügyben kötött megállapodást - vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden a Twitteren közölt bejegyzésében.

A kormányfő ugyanakkor leszögezte: Csehország továbbra is ellenzi a menekültek kvóták szerinti elosztását, s a menekültek befogadásának elutasítása esetében esetleg bevezetendő bármiféle büntetéseket is.

A cseh közszolgálati rádió egy, a birtokába jutott dokumentum szerint kedden közölte: az Európai Bizottság szerdán javasolni fogja, hogy menekültenként bírságjellegű "díjat" fizessenek azok az EU-tagországok, amelyek nem kívánnak befogadni más uniós tagországokból áttelepített menekülteket. A brit Financial Times szerint a büntetés fejenként 250 ezer euró lehetne. Prágában úgy tudják, hogy az Európai Bizottság szerdán "feltételesen" igent mond az EU-török vízumentességre.

Csehország tartósan ellenzi a migránsok elosztásának bármiféle kvótarendszerét. Sobotka most ezt megerősítette. "A cseh kormány elutasítja a kvótákat, akárcsak az elutasításuk miatti büntetéseket is" - írta Bohuslav Sobotka a Twitteren.

Bár Milan Chovanec cseh belügyminiszter a nem hivatalos értesüléseket nem kívánta kommentálni, de kijelentette, hogy sem a kvótákat, sem az azzal kapcsolatos javaslatokat nem tartja a migrációs probléma megoldásának. "Ezen mit sem változtat az a lehetőség sem, hogy kiváltsuk magunkat ebből a kötelezettségből. Ezt az egyik oldalon akár valamiféle bűnbocsátó cédulának is tarthatjuk, míg a másikon pedig büntetésnek azok számára, akik a nem működő kvótarendszert nem hajlandóak elfogadni" - mondta Chovanec újságíróknak. "Amennyiben a nem hivatalos információk beigazodnak, felhatalmazást fogok kérni a kormánytól, hogy felléphessek ellenük" - szögezte le a cseh belügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!