Illegális bevándorlás - Romániában nyilvántartásba vett menedékkérők próbáltak átszökni Magyarországra

Külföld, 2017.10.11

A román-magyar határszakasz három különböző pontján Magyarországra törvénytelenül bejutni próbáló, Romániában nyilvántartásba vett ázsiai menedékkérők feltartóztatásáról számolt be szerdán a román határrendészet.

Az egyik eset a Nagylak II- Csanádpalota autópálya-határátkelőnél történt, ahol kedd délután egy magyar rendszámú Ford-Trazit személygépkocsi magyar állampolgárságú vezetője és hét, magyar személyazonossági igazolványt felmutató utasa jelentkezett határátlépésre. A magyar-román közös határellenőrzés során a rendőrök megállapították, hogy az igazolványok közül ötöt nem azok számára állítottak ki, akik felmutatták azokat.

Az illetőkről a vizsgálat során kiderült, hogy iraki állampolgárok, ugyanazon család tagjai. A férj, feleség és három kiskorú leányuk előzőleg menedéket kért a román hatóságoktól. Elmondásuk szerint Hollandiába szerettek volna eljutni, ahol 13 ezer eurót fizettek volna segítőiknek. A román határrendészek tiltott határátlépés és hamis okirat felhasználása gyanújával kezdeményeztek büntető eljárást ellenük, míg a velük egy gépjárműben utazó három magyar állampolgár ellen embercsempészés gyanújával indult eljárás.

Kedd éjszaka a Szatmár megyei Mezőfény (Foieni) területén tartóztattak fel egy német rendszámú, Volkswagen típusú személygépkocsit a román határrendészek másfél kilométernyire a magyar határtól. Átvizsgálása során megállapították, hogy az autót egy 50 éves orosz állampolgár vezette, nyolc utasa pedig - négy felnőtt és négy gyermek - iraki állampolgár, akik korábban menedéket kértek Romániától. Az irakiak ellen tiltott határátlépés, az orosz állampolgár ellen pedig embercsempészés gyanújával indult eljárás. Az autót a vizsgálat idejére lefoglalták.

Szerda hajnalban a romániai Csanád közelében öt, a zöldhatáron keresztül Magyarországra átszökni próbáló fiatalembert tartóztattak fel a román határrendészek. A 15 és 28 év közötti, négy afganisztáni és egy pakisztáni határsértőről kiderült, hogy menedékkérőkként szerepelnek a román hatóságok nyilvántartásában. Ellenük is tiltott határátlépés gyanújával kezdeményeztek büntető eljárást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!