Legfrissebb

Még több...


TV műsor

Illegális bevándorlás - Sajtóértesülés: hiányosságokat tártak fel a német menekültügyi hivatalnál

Külföld, 2017.05.17

Eljárási hiányosságokat tártak fel a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF) a magát szíriai menekültnek álcázó német katonatiszt ügyében indult felülvizsgálaton - jelentette szerdán a Bild című német lap.

A BAMF-nál egyaránt ezer olyan afgán és szíriai menekült ügyét vizsgálják felül, akiknek pozitívan bírálták el a menedékkérelmét. A Bild szerint eddig nagyjából ezer szúrópróbaszerűen kiválasztott ügyet tekintettek át, és az esetek 10-15 százalékában eljárási hiányosságokat, hibákat állapítottak meg.

A BAMF közölte, hogy a Bundeswehr - a német hadsereg - főhadnagyának terrorgyanús ügye miatt átcsoportosításra volt szükség, az eset maradéktalan feltárásában tapasztalt munkatársak vesznek részt, és ezért a tervezettnél lassabban haladhat az ügyhátralék ledolgozása.

Az elbírálásra váró, elfekvő menedékjogi kérelmek száma április végén 232 493 volt, ami mintegy 45 ezres csökkenés március végén regisztrált 278 006-hoz képest.

A német sajtóban Franco A. néven szereplő főhadnagy kettős életet élt: 2015 decemberében szíriai álnéven regisztráltatta magát menedékkérőként, és 2016 decemberében úgynevezett oltalmazotti státust kapott.

A 28 éves férfit az idén áprilisban előzetes letartóztatásba helyezték állam elleni súlyos bűncselekmények előkészítésének gyanújával. A hatóságok szerint a szélsőjobboldali beállítottságú katona merényleteket akart elkövetni politikusok ellen, és a menekültekre akarta terelni a gyanút. Elfogták két feltételezett társát is, egy diákot és egy másik katonát.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!