Illegális bevándorlás - Sobotka cseh kormányfő szerint Prága továbbra sem vesz részt a migránsok elosztásában

Külföld, 2017.06.13

A cseh kormány továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy nem vesz részt a migránsok elosztásában, amelyben az Európai Unió tagállamai egyeztek meg - jelentette ki kedden Prágában Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök az Európai Unió jövőjével foglalkozó nemzetközi konferencián.

Sobotka az Európai Bizottság bejelentésére reagált, miszerint a testület kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést. Csehországnak megfelelő érvei vannak, amelyekkel álláspontját a kötelezettségszegési eljárás során meg tudja védeni - tette hozzá a miniszterelnök.

A menekültek elosztási rendszerében 2015-ben egyeztek meg az európai uniós tagállamok. Néhány ország, köztük a közép-európaiak, nem támogatták a döntést.

"A kormány határozottan meg van győződve arról, hogy nem vesz részt az elosztásban, nem kapcsolódik be a kötelező kvóták rendszerébe" - ismételte meg Bohuslav Sobotka a cseh kormány eddigi álláspontját. "Bármiféle eljárás megindítása esetén készek vagyunk ezt az álláspontunkat megvédeni, és érveket tenni le az asztalra, miért rossz a kötelező kvóták útja" - szögezte le a cseh miniszterelnök.

Sobotka szerint a cseh kormány kész párbeszédet folytatni az Európai Bizottsággal és megindokolni álláspontját. "Ebben a vitában megindokoljuk álláspontunkat, véleményünket és védeni fogjuk a Cseh Köztársaság álláspontját. Úgy vélem, hogy jelenleg Csehországot semmiféle büntetés nem fenyegeti" - mondta újságíróknak a cseh politikus.

Az Európai Bizottság eljárásának több szakasza van, s az ügy a Európai Bíróság elé kerülhet. Csehországi szakértők szerint az esetleges büntetés nagysága akár 250 millió euró nagyságú is lehet.

Massimo d'Allema volt olasz miniszterelnök kedden Prágában az EU jövőjével foglalkozó nemzetközi konferencián konkért országok említése nélkül bírálta azt a tényt, hogy néhány európai állam nem akarja tiszteletben tartani a relokációs mechanizmust. "A migrációs hullámokat a nemzetközi jog alapján kell megoldanunk, s e szerint a háború elől menekülőket be kell fogadni. Nem tűrhetjük, hogy az EU tagállamai ne tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot, mert ez ellentétes alapértékeinkkel" - jelentette ki a volt olasz kormányfő. Úgy vélte: amikor Németország több mint egymillió embert fogadott be, a néhány ezer migráns befogadásának elutasítása elfogadhatatlan és védhetelen álláspont.

A cseh kormányfőnek meggyőződése, hogy a kvótarendszer nem old meg semmit. "Úgy vélem, hogy a kvótarendszer, úgy ahogy le volt téve az asztalra, felszólítás a törvénytelen migrációra. Szerintünk Európának nem lenne szabad ezt az utat választania" - fejtette ki Bohuslav Sobotka a konferencián újságírók előtt nyilatkozva.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter szerint a kötelezettségszegési eljárás megkezdése lehetőséget ad az érintetteknek, hogy elmondhassák indokaikat. "Én ezt lehetőségnek tekintem, hogy kifejthessük érveinket. A bizottság mintegy felhívja valamire a figyelmünket és mi időt kapunk arra, hogy azt véleményezzük" - reagált a brüsszeli bejelentésre a cseh diplomácia vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!