Illegális bevándorlás - Szakértő: a Földközi-tengeri útvonal tehermentesítése Franciaországnak is érdeke

Külföld, 2017.07.31

A Földközi-tengeri útvonal tehermentesítése nemcsak Olaszországnak, hanem Franciaországnak is érdeke, mert rengeteg franciául beszélő migráns érkezik Olaszországba, akik aztán továbbmehetnek Franciaországba - mondta Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron francia elnök bejelentette: Franciaország már idén nyáron a menedékkérelmek elbírálását végző uniós központokat, úgynevezett hot spotokat hoz létre Líbiában, Soós Eszter Petronella közölte: a hot spotokat nem feltétlenül lehetséges még idén nyáron létrehozni, de a francia menekültügyi hatóság munkatársai elindulnak kibocsátó országokba, hogy megnézzék, bizonyos biztonsági feltételek esetén hogyan lehet megoldani azt, hogy ne kelljen elindulniuk a migránsoknak a Földközi-tengeren keresztül.

A szakértő úgy vélte, a francia elnök igyekszik megteremteni a feltételeket a bejelentése megvalósításához, de elég sok feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy ez működhessen.

Kijelentette: a francia menekültügyi adatok szerint kétharmad körüli azoknak a migránsoknak az aránya, akik nem jogosultak védelemre a francia hatóságok értékelése alapján. Azonban nekik hiába kézbesítik ki a határozatot, hogy hagyják el az országot, ez nem mindig történik meg - mutatott rá. Hozzátette: Emmanuel Macron a kiutasítások "felpörgetését" is ígérte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!