Illegális bevándorlás - Szakértő: az EU erős zsarolási potenciált adott a törököknek

Külföld, 2017.03.19

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint "billeg" az Európai Unió és Törökország között tavaly, az illegális migráció feltartóztatásáról kötött megállapodás, amellyel az EU erős zsarolási potenciált adott a törökök kezébe, és ezzel jelenleg Recep Tayyip Erdogan török elnök "hatványozottan" él.

Az M1 aktuális csatornán vasárnap Horváth József véleményét arról kérték, hogy a német kormány szerint sikeres és működik az EU-Törökország menekültügyi megállapodás. A szakértő úgy fogalmazott: inkább német-török megállapodásról kell beszélni, azért is, mert Angela Merkel német kancellár "triumfált" vele. Szavai szerint Németország pénzt ad, és Törökország "elvégzi azt a munkát", amelyet az EU nem tud, vagy nem akar.

Horváth József kitért arra is, hogy Európa-Afrika migrációs csúcsot tartanak Rómában, amelyen az olasz kormány egyebek mellett a líbiai egységkormánnyal próbál megegyezni a migrációs helyzet kezeléséről; a szakértő azt mondta, Líbiában először békét kellene teremteni, aztán egy "valós kormánnyal" megkezdeni az egyeztetéseket, mert szerinte a magát egységkormánynak nevező vezetés nem uralja Líbia "döntő részét", és az országban még mindig két vagy három kormány van.

Úgy vélte, a líbiaiak is zsarolási potenciált kapnak, mert Olaszország "több százmillió eurót ajánl" azért, hogy a parti őrség ott "fogja meg" a bevándorolni szándékozókat. Szerinte elképzelhető, hogy az érintett országok idővel "emelik a tétet", és Líbiában is csaknem olyan összeget szeretnének majd, mint a törökök, amire utóbbiak azzal válaszolnak, hogy még többet kérnek az uniótól. Horváth József úgy fogalmazott: "csak pénzzel egy birodalom sem tudta megváltani határai biztonságát hosszú távon".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!