Illegális bevándorlás - Szerbia segítséget vár Európától a migránsok kitoloncolásának ügyében

Külföld, 2016.12.12

Európai uniós országokkal országokkal való együttműködésre van szükség a migránsok kitoloncolása ügyében, Szerbia ugyanis egyedül nem tudja megoldani az illegális bevándorlók visszaszállítását Pakisztánba és Afganisztánba - jelentette ki hétfőn Belgrádban Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter.

A belügyi tárca vezetője elmondta, hogy jelenleg a nyugat-balkáni országban körülbelül nyolcezer migráns tartózkodik, közülük 7500-an a befogadóközpontokban, mintegy 500-an pedig sátorokban és a szabad ég alatt tartózkodnak.

Nebojsa Stefanovic hétfőn a szerb fővárosban osztrák kollégájával, Wolfgang Sobotkával találkozott. A megbeszélésen elhangzott, hogy az Európai Unió minden országának hasonló problémái vannak, és ugyanúgy vagy hasonlóképpen gondolkodnak az afganisztáni és a pakisztáni bevándorlók kitoloncolásáról is.

Stefanovic esélytelennek vélte, hogy Szerbia egyedül vissza tudná szállítani szülőhazájukba a Pakisztánból és Afganisztánból érkezett migránsokat. Mindazonáltal úgy vélte, hogy a (megfelelő) kétoldalú megállapodásokkal rendelkező európai uniós országok segítségével Szerbia bevonható lenne a visszatelepítés folyamatába.

A két miniszter kiemelte, hogy január közepétől húsz osztrák rendőr segíti a szerb-bolgár zöldhatáron a szerb rendőrök és katonák munkáját az illegális bevándorlók megállítása során.

Az utóbbi egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!