Illegális bevándorlás - Szijjártó visszautasította az osztrák szociáldemokrata frakcióvezető bírálatát

Külföld, 2017.07.28

Visszautasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) parlamenti frakcióvezetőjének bírálatát.    

Andreas Schieder az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva egyebek mellett "színvonaltalannak" nevezte Szijjártó Péter csütörtöki kijelentéseit az osztrák kancellárról, és azt hangoztatta, hogy az unió egy értékközösség, amelyet "nem szabad összekeverni egy bankautomatával".

A magyar tárcavezető pénteken újságírók kérdésére úgy reagált, hogy Bécsben ideje lenne mindenkinek rádöbbennie arra, "még a szociáldemokrata barátainknak is", hogy az Osztrák-Magyar Monarchia időszaka véget ért. Legitim dolog, hogy Budapesten más az álláspont, mint Bécsben. El kell fogadniuk, hogy a magyar emberek véleménye különbözhet az osztrák emberek véleményétől - hangsúlyozta.

Amikor az osztrák kancellár méltatlan módon megtámadja Magyarországot, elvitatja, hogy Magyarország Ausztriát is védi, hogy osztrák cégek nagyon komoly profitra tesznek szert Magyarországon, hogy Magyarország milliárd forintokkal támogatja az itt működő osztrák vállalatokat, számítaniuk kell arra, hogy ezt nem hagyjuk szó nélkül - jelentette ki.

Stílusának bírálata kapcsán azt mondta, az "pont annyira elfogadott, mint, hogy egy szomszédos ország kancellárja nekirongyol Magyarországnak mindenfajta hazug vádakkal". Hozzátette, van egy magyar mondás: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. A magyar diplomácia és a magyar külpolitika ehhez tartja magát.

Ha valaki tiszteletlen Magyarországgal, a magyar emberekkel szemben, abban a stílusban fognak reagálni, lejárt az ideje a finomkodásnak - mondta. Hozzátette, senki nem kérte az osztrák kancellárt arra, hogy megvádolja, minősítgesse Magyarországot. Ha nekiállt, számolnia kell azzal, hogy reagálnak rá.

Christian Kern osztrák kancellár a német Frankfurter Allgemeine Zeitung című újságnak nyilatkozva a többi között azt mondta, az unió szabályainak megsértése esetén csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatását.

Szijjártó Péter az interjúra reagálva csütörtökön kijelentette: Európában hadviselés zajlik azokkal szemben, akik nem hajlandók illegális bevándorlókat befogadni, ennek a hadviselésnek két eszköze van: a jogi és a pénzügyi fenyegetőzés. A miniszter szerint létezik egy "Soros-terv" arról, miként kell fenyegetéssel rávenni országokat arra, hogy migránsokat fogadjanak be. Az osztrák kancellár a magyar miniszter szerint nyilatkozatával "beállt" azon balliberális politikusok közé, akik ezt támogatják, és kinyilvánította, hogy el akarja venni a szerződések alapján járó uniós forrásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!