Illegális bevándorlás - Szydlo: Lengyelország nem egyezik bele, hogy kvótákat kényszerítsenek rá

Külföld, 2017.05.16

A lengyel kormány nem egyezik bele, hogy Lengyelországra vagy más uniós tagállamokra rákényszerítsék a menekültelosztási kvótákat - hangsúlyozta keddi sajtóértekezletén Varsóban Beata Szydlo lengyel miniszterelnök.

A kérdés a Lengyelországban a napokban az illegális bevándorlásról folytatott belpolitikai vita kapcsán merült fel. Ebben az összefüggésben a kormányfő kijelentette: "Jelenleg nincs lehetőség arra, hogy Lengyelország menekülteket fogadjon be". Hozzátette: kormánya biztosan nem egyezik bele abba, hogy Lengyelországra vagy más uniós tagállamokra bármilyen kényszerkvótákat erőltessenek.

Szydlo megjegyezte: nem csak lengyel álláspontról van szó, "ez a megfontolás más uniós tagállamokban is érvényesülni kezd". "Határozottan kiállunk álláspontunk mellett" - szögezte le, felidézve: a migrációra vonatkozó közös állásfoglalást a visegrádi országcsoport (Lengyelország mellett Csehország, Magyarország és Szlovákia) is kidolgozta.

Hangsúlyozta egyúttal: azoknak kell segíteni, akik rászorulnak erre, a humanitárius segítségnyújtást a lengyel kormány kötelességének tartja. Rámutatott: Lengyelország részt vállal az EU határvédelmi akcióiban is.

Az Európai Bizottság (EB) keddi bejelentésére vonatkozóan, miszerint Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország, Magyarország és Ausztria ellen, ha júniusig nem kezdik el az uniós megállapodás szerint a menekültek befogadását, Szydlo kijelentette: az EB "nem okul saját hibáiból, újból megismétli azt a már többször elkövetett hibát, amely az unió súlyos válságához, a Brexithez vezetett".

Úgy értékelte, hogy az EB nem hallgat tagállamaira, és leszögezte: elvárja, hogy a testület e témában is "érdemben és tárgyilagosan" kezdjen tárgyalni, figyeljen oda a tagállamok érvelésére.

Az EB döntését az uniós országok európai ügyekkel foglalkozó tárcavezetőinek keddi brüsszeli tanácskozásán részt vevő Konrad Szymanski, az EU ügyeiért felelős külügyminiszter-helyettes is kommentálta, bejelentve: uniós körülményektől függetlenül Lengyelország védeni fogja a szuverén menedékjogi döntésekre vonatkozó jogát. Kilátásba helyezte, hogy Varsó szükség esetén az uniós bíróságokhoz fordulhat.

A kormányfői sajtóértekezleten felmerült az is, hogy Frans Timmermans, az EB első alelnöke aznap bejelentette: a brüsszeli testület erőfeszítéseket fog tenni a Lengyelországgal kapcsolatos jogállamisági kérdések megoldására. "A lengyel kormány nyitott a párbeszédre, és a jövőben is az marad" - hangsúlyozta e vonatkozásban Beata Szydlo.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!