Illegális bevándorlás - Tajani: a kötelezettségszegési eljárás megoldás lehet a szolidaritás elmaradására

Külföld, 2017.06.21

Indokoltnak mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán, hogy az Európai Bizottság a múlt héten három ország - Magyarország, Csehország és Lengyelország - ellen menekültügyben kötelezettségszegési eljárást indított, mert az szerinte "remélhetőleg megoldást jelent a szolidaritás elmaradásának problémájára".

Az uniós parlament brüsszeli migrációs konferenciáján felszólaló Tajani szerint "végzetes károkat okozhat", ha a tagországok nem szolidárisak a migráció "frontvonalában" fekvő Görögországgal és Olaszországgal.

Az EP-elnök kijelentette: a szolidaritás nemcsak azt jelenti, hogy elfogadunk valamit, hanem azt is, hogy adományozunk. A megállapodásokat be kell tartani, ezért az Európai Parlament támogatja az Európai Bizottság törekvéseit a szabályok betartatására. A nemzetközi védelem megadásának kritériumait egységesíteni kell az Európai Unió minden országában, ugyanis a szolidaritás az együttélés alapja is - tette hozzá.

Az EP olasz elnöke a külső uniós határok ellenőrzésének problémájáról elmondta, a határokat jobban kell védeni, de ennek nem szabad a határok lezárását jelentenie. Úgy vélekedett, egyes országok azt hiszik, megoldást jelent, ha lezárják a határokat, amely azonban csak tovább rontja a humanitárius helyzetet.

A külső határvédelem érdekében az Európai Parlament közös határőrség felállítását tartja helyesnek - fűzte hozzá.

Tajani arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kell erősíteni az együttműködést az afrikai partnerországokkal. Támogatni kell a migrációval küzdő afrikai országok politikai stabilitását, gazdasági növekedését, el kell érni, hogy a fiatalok perspektívát találjanak hazájukban.

Hangsúlyozta: sürgősen fel kell lépni a kialakult helyzet ellen, mivel a körülmények egyre súlyosbodnak szinte valamennyi konfliktusokkal sújtott régióban. Meg kell gátolni az emberkereskedelmet, fel kell számolni a nők és gyermekek kiszolgáltatottságát és a terrorszervezetek bizonyos területek feletti ellenőrzését. Urrá kell lenni a klímaváltozás okozta szegénység és reménytelenség okozta elvándorláson - emelte ki Tajani.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a konferencián kijelentette: a szolidaritás nem egyirányú, mindenkinek ki kell vennie belőle a részét, ezért az Európai Bizottság mindent megtesz és később is meg fog tenni az ezzel összefüggő megállapodások betartása érdekében.

Hangsúlyozta, hogy elégedetlen a menekültek uniós tagországok közti áthelyezését célzó, 2015 őszén létrejött megállapodás teljesítésével. Leszögezte, hogy amennyiben a szolidaritás nem szívből jön, vagy valamely tagország nem veszi ki a részét belőle, akkor is megoldást kell találni a megállapodások betartására, a közös szolidaritásban való részvételre.

Értékelni kell Görögország és Olaszország erőfeszítéseit a migrációs nyomás jelentette problémák megoldására, egyetlen rászoruló országot sem szabad magára hagyni - húzta alá Juncker.

Hozzátette, mivel a migrációval foglalkozó jelenlegi rendelkezések hiányosak, olyan új menedékjogi rendszert kell kidolgozni, amely rögzíti a tagállamok felelősségét, harmonizálja a védelmi intézkedéseket, megállítja a menekültek tagállamok közötti másodlagos mozgását, gátolja az emberkereskedelmet, és egységesíti a menedékkérelmek elbírálásának rendszerét.

Reményét fejezet ki, hogy minden tagállam a gyakorlatban is betartja a megállapodásban foglaltakat. "A feladat annyi, hogy be kell tartani az ígéreteket" - mondta a bizottság elnöke.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a konferenciát követő sajtótájékoztatón kijelentette, a Földközi-tenger középső medencéjén keresztül vezető migrációs útvonal lezárása nem megoldás a kialakult problémára, ezért ez nem lehet az Európai Unió politikai törekvése.

Indoklásában kifejtette, a tengeri migrációs útvonal lezárása egyrészt lehetetlen, másrészt lezárásának megkísérlésével Líbia helyzetét nehezítené meg az unió, amely még nagyobb humanitárius katasztrófához vezetne. Az unió morális és jogszabályokon alapuló feladata az emberéletek megmentése. Ezen kötelesség maradéktalan elvégzését követően lehet a menekültek és menedékkérők helyzetéről, státuszáról megbeszéléseket folyatni - húzta alá.

Azt hangsúlyozta, hogy meg kell teremteni a biztonságos visszatérés és visszafogadás lehetőségét Líbiában. Az afrikai országot segíteni kell abban, hogy önmaga legyen képes gátat szabni a migrációnak a humanitárius célok megvalósítása érdekében. Az afrikai partnerországokkal közösen készített tervet kell elfogadni a gazdasági, szociális, demokratikus, digitális, környezeti fejlődés érdekében.

Véleménye szerint a tagországok közötti szolidaritás mellett a külső felelősség kérdését is hangsúlyozni kell, ami a globális problémákkal szembeni koordinált, egységes eszközökkel történő fellépést jelenti. A migráció kezelése az Európai Unió közös felelőssége, mivel ha valaki Európába jön, az nem egy tagállamba érkezik, hanem az unió területére lép - mondta. Az uniós tagországok állam- és kormányfőinek a csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozón el kell kötelezniük magukat a további közös erőfeszítések mellett - hangsúlyozta az uniós főképviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!