Illegális bevándorlás - Több mint 21 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg a szerb járőrök egy év alatt

Külföld, 2017.07.23

Megbízatása egy éve alatt 21 412 illegális migránst leplezett le a szerb katonaság és a rendőrség közös járőrszolgálata - számolt be róla vasárnap a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

A közös járőrszolgálat tavaly július 22-én kezdte meg a munkáját, a cél pedig az volt, hogy hatékonyabbá tegyék a szerb határok védelmét az illegális átlépésekkel szemben. A katonák és a rendőrök mintegy 464 kilométeres szakaszon védik Szerbiát Bulgária és Macedónia felől.

Az illegális határátlépések mellett 128 alkalommal akadályozták meg az embercsempészek tevékenységét, és 147 csempész ellen emeltek vádat.

A legtöbben Macedónia és Bulgária felől igyekeznek Szerbiába jutni, az utóbbi néhány hónapban azonban már Montenegróból is érkeztek illegális bevándorlók, ezért a járőrök a szerb-montenegrói szakaszra is kiterjesztették tevékenységüket.

Aleksandar Vulin védelmi miniszter szerdán kijelentette, jelenleg valamivel több mint ötezer migráns tartózkodik Szerbiában, a legtöbbjük a befogadóközpontban van.

Június végén Vladimir Cucic szerb menekültügyi főbiztos kijelentette, hogy a migránsok nem akarnak Szerbiában maradni, a céljuk sokkal inkább valamelyik fejlett, nyugat-európai ország, a migránsok ugyanis gazdasági stabilitásra és világszerte elfogadott dokumentumokra vágynak. Mint mondta: a migrációs válság kezdete óta június végéig valamivel kevesebb mint 120 bevándorló kért menedékjogot Szerbiában, közülük harmincan kaptak pozitív választ, ám végül csak öten döntöttek úgy, hogy a nyugat-balkáni országban maradnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!