Illegális bevándorlás - Többszörösére nőtt tavaly a román-magyar határon elfogott határsértők száma

Külföld, 2018.02.08

Az előző évhez képest több mint négyszeresére nőtt tavaly a román-magyar határon feltartóztatott határsértők száma - derült ki a román határrendészet nagyváradi regionális felügyelőségének csütörtökön közzétett éves tevékenységi mérlegéből.

A csaknem 450 kilométeres közös román-magyar határszakasz mintegy kétharmadát - annak Arad és Bihar megyei részét - ellenőrző nagyváradi regionális felügyelőség azt közölte: tavaly 2758 határsértőt fogtak el, míg 2016-ban a határsértők száma még csak 604 volt.

A román-magyar határon feltartóztatott külföldiek közül 1040-et a zöldhatáron, még román területen, 1196-ot pedig a magyar határőrizeti szervekkel együttműködve állítottak meg. A többi 522 határsértő járművekben elrejtőzve, vagy hamis iratokkal próbált átjutni a határátkelőkön.

A kimutatás szerint 83 százalékban olyan, Magyarországra illegálisan átjutni próbáló külföldieket fogtak el, akiket a román hatóságok korábban menedékkérőkként már nyilvántartásba vettek. Ami állampolgárságukat illeti, a legtöbben Szíriából, Iránból, Afganisztánból, Pakisztánból és Líbiából származnak.

A nagyváradi határrendészek szerint a határsértők leggyakrabban tömegközlekedési eszközökkel, taxikkal vagy embercsempészek járművein érkeznek valamely határ menti településre. Innen gyalog és főleg éjszaka, a magasabb növényzet között megbújva próbálnak átjutni a zöldhatáron mobiltelefonos térkép-alkalmazások igénybevételével, azoknak a vízfolyásoknak, vasúti síneknek a vonalát követve, amelyek a keresztezik az országhatárt.

Akik a határátkelőkön próbálnak illegálisan átjutni, azok a leggyakrabban teherautók rakterében, buszok csomagterében, improvizált rejtekhelyeken, vasúti kocsikban bújnak el, vagy éppenséggel a járművek alvázára kapaszkodnak fel. Van aki úgy próbál átjutni a közúti határellenőrzésen, hogy a belépő oldalon a forgalommal ellentétes irányban próbál a buszok vagy teherautók takarásában észrevétlenül kijutni Romániából.

A nagyváradi regionális felügyelőséghez tartozó határszakaszon tavaly 87 embercsempészt fogtak el, akiknek mintegy fele a zöldhatáron, másik fele pedig a határátkelőkön próbált átjuttatni határsértőket. A csempészek közül 65 európai uniós, többnyire román vagy bolgár állampolgár volt, további tízen pedig török állampolgárok voltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!