Illegális bevándorlás - Új befogadóközpontok nyílnak Szerbiában lapértesülés szerint

Külföld, 2017.01.26

Új befogadóközpontokat építhet Szerbia, emellett a meglévő objektumokat is bővítheti azért, hogy az országban tartózkodó összes illegális bevándorlónak szállást tudjon adni - közölte nem hivatalos értesülését csütörtökön a Danas című szerbiai napilap.

Az újság mindemellett azt is tudni vélte, hogy a szerb kormány mindaddig nem kívánja nyilvánosságra hozni az új központok helyszínét, amíg az épületek készen nem állnak a beköltözésre, nehogy a helyiek ellenállásába ütközzön a terv.

A Danas emlékeztetett arra, hogy a kormány tagjai szerint elegendő hely van a befogadóközpontokban az országban tartózkodó migránsok számára, ugyanakkor a hivatalos, minisztériumi adatok szerint körülbelül 7300 bevándorló van Szerbiában, a központok kapacitása pedig hatezer fő.

Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter többször is beszélt arról, hogy van még szabad hely a migránsok számára, és akik az utcákon, tereken, elhagyott épületekben húzzák meg magukat, azok kizárólag saját akaratukból teszik ezt, ezért Szerbia nem épít újabb befogadóállomásokat.

Mirjana Milenkovski, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerbiai irodájának vezetője a lapnak megerősítette, hogy sok migráns utasítja el a befogadóközpontokat, mert egyetlen céljuk az, hogy átjussanak a határon, és elhagyják Szerbiát. Sokan többször is próbálkoztak már - tette hozzá, majd úgy folytatta: van azonban néhány száz ember, aki a nyugat-balkáni országban akar maradni, őket mindenképpen ellátják és segítik.

A szerb menekültügyi főbiztosság illetékesei is a migránsok ellenállására panaszkodtak. Ivan Miskovic, a főbiztosság szóvivője kifejtette, hogy munkatársai folyamatosan kérik a bevándorlókat, hogy menjenek be a központokba, ahol élelmet, szállást és egészségügyi ellátást kaphatnának.

Szerbiát az utóbbi néhány hétben több emberjogi szervezet is bírálta, amiért nem gondoskodik a fagyoskodó migránsokról, az illetékesek azonban közölték, csak annak tudnak segíteni, aki hajlandó elfogadni azt, erőszakkal senkit nem fognak semmire sem kényszeríteni.

Menekültügyi szakértők korábban azt mondták, a migránsok feltehetőleg attól félnek, hogy a központokból könnyebben lehet őket kitoloncolni, míg a főbb útvonalak mentén, illetve a magyar-szerb határ térségében nagyobb esélyt látnak arra, hogy embercsempészek segítségével az Európai Unióba jussanak.

Az utóbbi egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!