Impeachment - A képviselőház megszavazta a határozatot a vádpontok továbbításáról a szenátusnak

Külföld, 2020.01.15

Az amerikai képviselőház mintegy háromórás vitát követően megszavazta a határozatot a Donald Trump amerikai elnök ellen az impeachment-eljárás során megfogalmazott két vádpont továbbításáról a szenátusnak.    

A határozat egyben - külön szavazással - jóváhagyta a Nancy Pelosi demokrata párti házelnök által szerdán reggel megnevezett hét, úgynevezett impeachment-menedzser jelölését is.

Az impeachment-menedzserek azok a demokrata párti képviselők, akik a képviselőház "ügyészeiként" tevékenykednek, és az amerikai elnök ellen még decemberben megszavazott két vádpontot - a hatalommal történt visszaélést és a kongresszus munkájának akadályozását - előterjesztik a szenátusnak.

A voksolást megelőző vitában felszólaló képviselők pártállásuktól függően érveltek az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) mellett és ellen.

Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke - aki az impeachment-menedzserek egyike - Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetésére utalva azt hangoztatta: szerinte Donald Trump "elárulta országunkat, amikor a hivatali hatalmát arra használta fel, hogy katonai segély visszatartásával nyomást gyakoroljon egy kormányra annak érdekében, hogy elősegítse az újraválasztását".

Doug Collins georgiai republikánus képviselő bírálta a demokratákat, és hangsúlyozta: az impeachment-eljárás oka az, hogy a demokraták "nem szeretik ezt az elnököt és a remek munkát, amit végez". Collins szerint politikai megfontolásokból indított eljárásról van szó.

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke és az impeachment-menedzserek csoportjának vezetője ismét úgy vélekedett, hogy legjobb lenne az elnököt "bűnösnek találni és elmozdítani hivatalából".

Kevin McCarthy, a képviselőházban kisebbségben lévő republikánus frakció vezetője szintén bírálta az eljárást. Közölte: "nincs nagyobb ellentmondás annál, amit mi csinálunk itt, és ami a Pennsylvania sugárúton (a Fehér Házban) történik".

McCarthy az amerikai-kínai részleges kereskedelmi egyezmény aláírására utalva hangsúlyozta: Trump olyan egyezményt írt alá, amelyről egyesek azt mondták korábban, hogy soha nem lehet megkötni, és amely Amerikát most még erősebbé teszi".

A szavazás után az impeachment-menedzserek személyesen adták át a dokumentumot a szenátusban.

A szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell kedden jelentette be, hogy az impeachment-eljárás második szakasza, a szenátusi tárgyalás várhatóan január 21-én kezdődik meg. A tárgyaláson Donald Trumpot a Fehér Ház jogászai, köztük Pat Cipollone és Jay Sekulow képviselik.

Az Egyesült Államok elnökéről a demokrata többségű képviselőház december 18-án mondta ki, hogy bűnös a hatalommal történt visszaélésnek és a kongresszus munkája akadályozásának a vádjában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!