Impeachment - Az amerikai képviselőházi elnök megnevezte a Trump elleni vádpontokat a szenátusnak előterjesztő csoport tagjait

Külföld, 2020.01.15

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke megnevezte az úgynevezett impeachment-menedzserek csoportjának tagjait, majd a képviselőház megkezdte a voksolást az impeachment-dokumentumok átküldéséről a szenátusba.

Az impeachment az amerikai elnök felelősségre vonását célzó alkotmányos eljárás. Az impeachment-menedzserek csoportjának tagjai azok a demokrata párti képviselők, akik a képviselőház "ügyészeiként" tevékenykednek, és a decemberben Donald Trump amerikai elnök ellen megszavazott két vádpontot - a hatalommal történt visszaélést és a kongresszus munkájának akadályozását - ők terjesztik elő a szenátusnak.

Nancy Pelosi hét demokrata párti képviselőt jelölt a csoportba, amelynek vezetője Adam Schiff kaliforniai politikus, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke. A csoport többi tagja: Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának vezetője, Hakeem Jeffries, New York-i, Zoe Lofgren kaliforniai, Jason Crow coloradói, Val Demings floridai és Sylvia Garcia texasi politikusok.

A demokrata párti házelnök "bizakodónak" mondta magát azt illetően, hogy az impeachment eljárás végén Donald Trumpot eltávolítják a hatalomból. A késlekedést, hogy miért nem küldte át már korábban a vádpontokról szóló dokumentumokat a szenátusnak, a házelnök azzal magyarázta: "az idő a barátunk". Utalt arra, hogy időközben új bizonyítékok kerültek elő, amelyek szerinte Donald Trump "bűnösségét" támasztják alá. Utalt egy, a demokraták birtokába került e-mailre, amelyben Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetése után másfél órával a Fehér Ház költségvetési hivatalának munkatársa az Ukrajnának megszavazott segély folyósításának felfüggesztését kérte.

A képviselőház hírszerzési bizottsága egyébként kedden este újabb, terhelőnek tartott dokumentumokat hozott nyilvánosságra: ezek kézzel írt feljegyzéseket, e-maileket, leveleket tartalmaznak. Köztük van egy 2019 májusában keltezett levél is, amelyet Rudy Giuliani, Trump személyes ügyvédje az ukrán elnökhöz intézett, s amelyben az ügyvéd - Trumpra hivatkozva - találkozót kért Zelenszkij elnöktől.

A dokumentumokat Lev Parnas, Giuliani ukrán születésű, amerikai állampolgárságú üzlettársa adta át a demokrata politikusoknak.

"A dokumentumok általában nem hazudnak" - fogalmazott Adam Schiff az impeachment-menedzserek bemutatásakor. Sürgette az impeachment-eljárás lefolytatását, mert a késlekedés szerinte azt jelenti, hogy Trump "csalhat" a választásokon.

Pelosi bejelentése után Trump a Twitteren reagált. "Na tessék, itt vagyunk, a semmittevő demokraták újabb átverése" - írta.

Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője közleményt adott ki, amelyben leszögezte: "ezeknek a menedzsereknek a megnevezése semmin sem változtat".

A képviselőház helyi idő szerint szerdán délután voksol az elnök elleni vádpontok továbbításáról a szenátusnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!