Impeachment - Giuliani egyik üzlettársa egymillió dollárt kapott egy ukrán milliárdostól

Külföld, 2019.12.17

Donald Trump amerikai elnök személyes ügyvédje, Rudolph Giuliani egyik üzlettársa, Lev Parnas egymillió dollárt kapott Dmitro Firtas ukrán milliárdos ügyvédjétől - jelentette ki Rebekah Donaleski manhattani ügyész, aki kedden Parnas óvadékának visszavonását szorgalmazta.

Parnas, aki ukrán születésű amerikai állampolgár, jelenleg Floridában házi őrizetben van, és szabadlábon védekezhet az ellene folyó perben. Az amerikai kampányfinanszírozásra vonatkozó törvény megsértésének vádjával tartóztatták le októberben.

Donaleski ügyésznő szerint azért kellene megvonni tőle a lehetőséget a szabadlábon történő védekezésre, mert elhallgatta, hogy pénzt kapott Firtas ügyvédjétől. Parnas tagadta az állítást, és arra hivatkozott, hogy az összeget a felesége, Szvetlana Parnas nevén lévő oroszországi számlára utalták át szeptemberben, és ez egy kölcsön volt, amelyet Dmitro Firtas nyújtott a feleségnek. Az amerikai ügyészség meggyőződése szerint azonban nem életszerű, hogy Dmitro Firtas egymillió dolláros kölcsönt adna Szvetlana Parnasnak.

Lev Parnas ügyvédje még hétfőn benyújtott bírósági beadványában megnevezte a pénzt átutaló ügyvédet: a svájci állampolgárságú Ralph Oswald Iseneggerről van szó. Joseph Bondi ügyvéd hangsúlyozta azt is, hogy az egymillió dolláros átutalást védence a nyomozás során feltárta. Közölte azt is: Lev Parnasnak "abszolút semmilyen kapcsolata nincs" Firtasszal, "minden hidat felégetett" köztük.

Parnast egy másik amerikai üzletemberrel, a fehérorosz születésű Igor Frumannal együtt vádolják a kampányfinanszírozási törvény megsértésével, konkrétan azzal, hogy illegálisan juttattak pénzt 2016-ban egy Donald Trump elnökké választását segítő politikai akcióbizottságnak, továbbá más politikusoknak is.

Amerikai sajtóinformációk szerint mind Parnas, mind Fruman segítségére volt Giulianinak abban, hogy a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden volt alelnökre nézve terhelő információkat gyűjthessen Ukrajnában.

Kedden délután a manhattani bíróság bírája megtagadta az ügyész kérését Parnas óvadékának visszavonására, ami az illető őrizetbe vételét jelentette volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!