Impeachment - Megkezdődött a képviselőház igazságügyi bizottsága előtti újabb meghallgatás

Külföld, 2019.12.09

Megkezdődött hétfőn az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága előtti újabb meghallgatás, amelyen a demokraták úgy vélekedtek, hogy Donald Trump amerikai elnök megszegte a hivatali esküjét, míg a republikánusok annak adtak hangot, hogy a demokraták a rendszert akarják felforgatni.

A meghallgatáson a törvényhozók a hírszerzési és az igazságügyi bizottság demokrata és a republikánus jogi szakértőit hallgatják meg.

A nyitóbeszédeket Jerrold Nadler, az igazságügyi bizottság demokrata párti elnöke és Doug Collins, a bizottság vezető politikusa tartotta. Nadler beszéde kezdetén egy tüntető szakította meg a meghallgatást, azt kiabálva: "Jerrold Nadler és a Demokrata Párt hazaárulást követ el". A férfit kivezették a teremből.

Beszédében Nadler azt hangoztatta, hogy Donald Trump megszegte hivatali esküjét és megsértette az alkotmányt. A politikus felidézte a Trump és Volodimir Zelenszkij közötti, vitatott júliusi telefonbeszélgetést, és kifejtette, hogy a korábbi meghallgatásokon a tanúk arról beszéltek, az elnök visszatartotta az Ukrajnának a kongresszus által megszavazott katonai segélyt, mert cserében azt kérte, hogy Kijev jelentse be vizsgálat megindítását politikai riválisai, sőt, egyetlen politikai riválisa ellen. A Joe Biden elleni esetleges ukrajnai nyomozásra utalva Nadler úgy vélekedett, ezzel "Trump elnök önmagát az ország elé helyezte". Ezt a megjegyzését többször is megismételte.

A demokrata párti politikus megjegyezte: meghívták a meghallgatásra Donald Trumpot vagy ügyvédjeit is, de egyikük sem élt ezzel a lehetőséggel.

Doug Collins, az igazságügyi bizottság vezető republikánus képviselője a hétfői meghallgatásról úgy vélekedett: a demokraták azért rendezték meg, mert "szükségük van egy jó PR-akcióra".

Collins megemlítette, hogy Nancy Pelosi házelnök már a bizottság első, múlt héten tartott meghallgatás napján azt nyilatkozta: a ház lépéseket tesz az elnök alkotmányos úton történő elmozdításának (impeachment) megvalósítására. "Menjenek, és írják meg a paragrafusokat, pokolba a tényekkel" - idézte Pelosi szavait Collins.

Barry Berke, az igazságügyi bizottság demokrata párti tagjainak jogi tanácsadója az impeachment mellett érvelt, csakúgy, mint a demokraták másik jogi szakértője, Daniel Goldman. Steve Castor, a republikánus bizottsági politikusok jogásza pedig az eljárás ellen mondott beszédet.

Castor szerint az egész eljárás "elsietett", és a demokraták "az egész rendszert akarják felforgatni". Leszögezte: egyszer majd tanítani fogják, hogy ezt az eljárást milyen "sovány tények" alapján indították meg.

A hétfői meghallgatást elemzők kulcsfontosságúnak tartják, mert ezt követően a törvényhozók valószínűleg megfogalmazzák az impeachment eljárás megindításához szükséges vádjaikat Donald Trump ellen.

Jerrold Nadler egy vasárnapi televíziós interjújában nem zárta ki, hogy a képviselőház még karácsony előtt szavaz az impeachmentről. Egyetlen republikánus képviselő sem jelezte, hogy megszavazná az eljárást, de mivel a demokraták többségben vannak a törvényhozás alsóházában, szinte bizonyos, hogy ott megszavazzák az eljárás megindítását. Ezt támasztja alá az is, hogy Nancy Pelosi házelnök azt nyilatkozta: "nem fogadhatjuk el, hogy Donald Trump egy második ciklusban is elnök legyen".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!