Impeachment - Schumer: John Bolton állításai megerősítik, hogy Trump a felelősségrevonást igazoló vétkeket követett el

Külföld, 2020.01.27

John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó  kiadásra váró könyvében "lényegében megerősíti", hogy Donald Trump amerikai elnök olyan vétkeket követett el, amelyek igazolják az alkotmányos felelősségre vonási eljárást - jelentette ki hétfőn tartott sajtóértekezletén Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakcióvezetője.

A demokrata párti politikus kifejtette: a volt nemzetbiztonsági tanácsadó könyvének kézirata "megdöbbentő". Felszólította a republikánus szenátorokat, hogy szavazzák meg tanúk beidézését az elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalására.

Schumer hangsúlyozta: "Bolton lényegében megerősíti, hogy az elnök elkövette azokat a vétkeket, amelyeket az impeachment-eljárásban ellene megfogalmazott első vádpont állít. Egy a lényeg: van egy tanúnk, aki közvetlen bizonyítékkal szolgál az elnök cselekedeteiről. És készen is áll a tanúskodásra".

A The New York Times című lap a hétfői számában arról közölt információkat, hogy Donald Trump tavaly augusztusban személyesen közölte John Boltonnal, a szeptemberben menesztett nemzetbiztonsági tanácsadóval, hogy mindaddig visszatartja az Ukrajnának megszavazott katonai segélyt, amíg Kijev nem segít a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiről információkat gyűjteni.

Az információkat a The New York Times Bolton kiadásra váró könyvének kézirata nyomán közölte. A kézirat a szerkesztőség birtokába került, és a lap vezetése át is küldte a Fehér Házba. Trump a Twitteren reagálva közölte: soha nem mondta Boltonnak, hogy a Biden elleni vizsgálathoz köti az ukrajnai segély folyósítását, és Bolton ezt soha nem is kifogásolta. Az elnök úgy vélte, a volt nemzetbiztonsági tanácsadó csak reklámot akar a könyvének.

A könyvből nyilvánosságra került információk mindenesetre "megmozgatták" a republikánus szenátorokat. Mitt Romney, Utah állam szenátora újságírókkal azt közölte: egyre több republikánus szenátor hajlik arra, hogy tanúkat idézzenek be az impeachment-eljárás szenátusi tárgyalására. Hasonlóképpen nyilatkozott Maine szenátornője, Susan Collins is. "A John Boltonnal kapcsolatos hírek megerősítik a tanúk behívásának szükségességét, és erről már a kollégáimmal szót is ejtettünk" - fogalmazott Collins.

A szenátusban a demokraták kisebbségben vannak, és legalább 4 republikánus szenátornak együtt kell szavaznia a 47 demokrata párti politikussal annak érdekében, hogy végül tanúkat idézzenek be a tárgyalásra. A republikánusok eddig elutasították a tanúk meghallgatását, illetve jelezték: csakis akkor lehet szó egyeztetésről az ügyben, ha ők tanúként beidézhetik Joe Bident és a fiát, Hunter Bident.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!