Impeachment - Starr belpolitikai háborúhoz hasonlította az elnök elleni eljárást

Külföld, 2020.01.27

Belpolitikai háborúhoz hasonlította a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) Kenneth Starr, az elnök védelmét ellátó jogászcsapat tagja hétfőn, amikor a védelem érvelésével folytatódott a szenátusi tárgyalás.

Jay Sekulow, a Trump védelmét ellátó jogászcsapat egyik vezetője kifejtette: a védelem a tárgyaláson csakis írásban rögzített bizonyítékokkal, nyilvánosan elérhető információkkal, tényekkel foglalkozik, a bizonyítékokkal alá nem támasztott feltételezéseket, spekulációkat, szóbeszédeket nem veszi figyelembe.

A jogász utalt a tavaly szeptemberben menesztett John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó megjelenésre váró könyve körül kirobbant vitára is.

Bolton könyvének kézirata alapján a The New York Times című lap hétfői számában megszellőztette, hogy Trump állítólag személyesen közölte Boltonnal, hogy mindaddig visszatartja az Ukrajnának megszavazott katonai segélyt, amíg Kijev nem segít a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiről információkat gyűjteni.

Sekulow sejtetni engedte, hogy a Bolton-könyvvel és a kiszivárgott információkkal a védelem nem kíván foglalkozni.

Kenneth Starr leszögezte: "az impeachment-eljárás olyan, mint a háború, maga a pokol". De hozzátette, ez szerencsére csak "a szavak és elvek háborúja".

Starr úgy vélekedett, hogy Richard Nixon elnöksége óta a kongresszus politikai okokból nyúlt az impeachment eszközéhez. Azt állította, hogy az Egyesült Államok azóta "az impeachment korában" él.

Az ülés kezdetén a minden alkalommal szokásos közös imádság során a szenátorok megemlékeztek a vasárnap helikopterbalesetben elhunyt Kobe Bryant legendás kosarasról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!