Iohannis: az alkotmánybíróság döntése több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol

Külföld, 2018.06.12

A román államfő szerint a korrupcióellenes (DNA) főügyész leváltását előíró alkotmánybírósági döntés több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. Klaus Iohannis kedden azt mondta: mérlegelési időre van még szüksége, amíg eldönti, mit lépjen az ügyben.

Szerinte felmerül a kérdés, hogy mi garantálja az ügyészek függetlenségét, ha alárendelik őket az igazságügyi tárcát vezető "szuperminiszternek", akinek döntéseit még az államfőnek is végre kell hajtania.

Az elnök szerint az is érthetetlen, hogyan láthatja el az igazságszolgáltatás függetlenségének őreként meghatározott Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) az alkotmányos feladatát, ha nem számít, mi a véleménye egy ügyészségi vezető leváltásáról.

Az államfő leszögezte: a vita tétje a korrupcióellenes harc, amelynek létjogosultságát az elégedetlen politikusok megkérdőjelezték. Az elnök leszögezte: szerinte a korrupcióellenes harc sikeres Romániában, ezt eltökélten folytatni kell. Elismerte, hogy vannak megkérdőjelezhető eljárások, de szerinte azok kijavítása folyamatban van.

Az elnök úgy vélekedett: minderről az érintett intézmények és társadalmi szereplők bevonásával kell közvitát kezdeni, amelynek végén azt is lehetővé kell tenni, hogy a választók népszavazással döntsenek.

Újságírói kérdésre válaszolva Iohannis cáfolta, hogy szorult helyzetéből kiutat keresve - a kormánypártok által visszaélésekkel vádolt - Laura Codruta Kövesit próbálná lemondásra bírni. Iohannis szerint erről a főügyész csak egyoldalúan dönthet, a DNA főügyészének önkéntes távozása ráadásul szerinte nem is ad választ az alkotmánybírósági döntés által felvetett, az állam berendezkedésével, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a hatalmi egyensúlyokkal, a tisztségviselők feddhetetlenségével kapcsolatos kérdésekre.

A jobboldali elnök megállapította: a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egy ideje azon fáradozik, hogy megcsonkítsa az elnöki hatásköröket, az alkotmánybíróság döntése pedig összecseng van ezzel az igyekezettel.

Az elnök szerint nem létezik semmilyen "párhuzamos állam", szerinte ezt a fogalmat a PSD találta ki, hogy igazolja az igazságszolgáltatás elleni támadásait. "Egyetlen állam létezik, amit én képviselek. A többi mese" - szögezte le Iohannis.

A PSD tömeges titkosszolgálati lehallgatások, kirakatperek, és ügyészségi megfélemlítések ellen rendezett szombat esti nagygyűlésre, illetve Liviu Dragnea PSD-elnöknek a DNA ügyészeit támadó nyilatkozataira reagálva, Iohannis megengedhetetlennek nevezte, hogy egy politikus "aki ráadásul bűnöző is", egy tévéműsorban nyilvánosan megfenyegesse az ügyészeket, miután egy "középszerű nagygyűlést szervezetett az igazságszolgáltatás ellen". Románia szerinte nem fog egy hataloméhes ember kedvéért lemondani a demokráciáról.

Iohannis azt mondta: nem fog decemberig várni a döntésével, de úgy véli, nem akar alapos mérlegelés nélkül, "gépiesen" eleget tenni az alkotmánybírósági határozatnak, mert attól tart, hogy azáltal az állam jelenlegi berendezkedése "tartalom nélküli formává" válhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!