Iohannis: Senki nem kérdőjelezi meg a román jogállamiságot

Külföld, 2018.05.04

Senki nem kérdőjelezi meg a román jogállamiságot, ezért Romániát nem fogja hátrányosan érinteni, ha az Európai Unió ehhez a feltételhez köti majd az uniós pénzek kifizetését - mondta pénteken a román elnök.

Klaus Iohannis a bulgáriai Ruszéban találkozott bolgár és osztrák kollégájával. A találkozót követően külön a román újságíróknak elmondta: úgy gondolja, Romániát nem fogja hátrányosan érinteni az Európai Bizottság javaslata, amely a jogállamiság feltételéhez kötné az uniós pénzek kifizetését, mert a belpolitikai viták ellenére összességében senki nem kérdőjelezheti meg a román jogállamiság létét. Reményét fejezte ki, hogy soha nem jutnak idáig, annak ellenére, hogy - mint mondta - ő maga is elégedetlen a kormánykoalíció által tervezett igazságügyi törvénymódosításokkal. Iohannis szerint Románia számára "katasztrófa" lenne, ha megkérdőjeleznék a jogállamiságát és uniós pénzektől esne el.

A román elnök fontos és szükséges lépésnek tartja az Európai Bizottság javaslatát, amely - szavai szerint - senkit nem érhetett meglepetésként, hiszen már régóta szó van róla, de még sokat kell dolgozni azon - tette hozzá -, hogy pontosítsák a kritériumokat, hiszen az eljárásoknak átláthatóknak és könnyen követhetőknek kell lenniük.

Az elnök újságírói kérdésre válaszolva kitért az osztrák kormány szerdai döntésére is, miszerint Bécs a származási ország megélhetési költségeihez köti az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlékot, ha a gyerekek nem élnek Ausztriában.

Iohannis szerint 15 ezer román családot érint kedvezőtlenül az intézkedés. Rámutatott: annak ellenére, hogy Ausztriában az elnöknek nincs közvetlen ráhatása a kormány döntéseire, osztrák kollégájának is elmondta pénteken, hogy "eltérnek álláspontjaik" ebben a kérdésben a jó román-osztrák baráti viszony és kiváló gazdasági együttműködés ellenére.

Leszögezte: az osztrák kormány számára is világossá teszik álláspontjukat, és reményét fejezte ki, hogy végül sikerül megnyugtatóan rendezni az ügyet főleg, hogy egyes mérvadó nemzetközi hangok szerint is az intézkedés ellentmond az európai szerződéseknek - mondta Iohannis.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!