Iohannis: Romániának választania kell a demokrácia és a korrupció között

Külföld, 2017.02.16

Románia válaszúthoz érkezett, és el kell döntenie, hogy a demokrácia vagy a korrupció útján akar tovább menni - jelentette ki Klaus Iohannis román államelnök csütörtökön.

Az államfő részt vett a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) tavalyi mérlegének ismertetésén. Kijelentette, Romániának választania kell, hogy a demokrácia, a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás, vagy a korrupció, a professzionalizmus hiánya és az intézményi visszaélés útján megy tovább.

Az államfő felidézte, hogy a román kormány január végén megpróbálta módosítani a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárást. Úgy vélte, ezek a módosítások - amelyeket végül hatályon kívül helyezett a kabinet - nem csak a korrupcióellenes harc intenzitását csökkentették volna, hanem a DIICOT hatáskörébe tartozó bűnügyi vizsgálatokat is kedvezőtlenül befolyásolták volna. Hozzátette: éppen ezért értékelte, hogy a vádhatóság vezetői maguk is azonnal jelezték, a jogszabály-módosítások a bűncselekmények elkövetőinek kedveztek volna.

Tavaly a DIICOT több mint 3800 ember ellen emelt vádat, ami szinte azonos a 2015-ben vád alá helyezettek számával. A tavaly kezelt ügyek száma meghaladta a 13 ezret, ami több mint 12 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A vádiratok száma elérte az 1485-öt, ami csaknem 30 százalékos növekedést jelent.

Tavaly 2015-höz képest ötödével, 12 490-re nőtt a vizsgálatban levő ügyek száma. A DIICOT ügyészei tavaly átlagosan 6 ügyön dolgoztak, szemben az előző évi négy üggyel, ami csaknem 35 százalékos növekedést jelent. Tavaly 69 vádlottat mentettek fel a bíróságok, míg egy évvel korábban 121-et.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!