Iráni-amerikai viszály - Brian Hook: fenyegetőzéseivel Teherán még inkább elszigeteli magát

Külföld, 2020.01.17

Fenyegetőzéseivel Teherán még inkább elszigeteli magát - jelentette ki Brian Hook, az Egyesült Államok iráni ügyekért felelős különmegbízottja pénteken újságíróknak.  

Az amerikai különmegbízott az Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője által pénteken elmondottakra reagált.

Mint fogalmazott: mindaddig, amíg Irán "nem viselkedik normális nemzetként", az ország elszigeteltsége csak tovább fokozódik. Hamenei pénteken Teheránban a szokásos heti nagyimán mondott beszédet, amelyben a többi között bírálta a nyugat-európai országokat és az Egyesült Államokat.

Donald Trump amerikai elnökről közölte: "hazudik", amikor azt állítja, hogy támogatja az iráni népet a teheráni kormány hatalmának megdöntésére tett kísérleteiben, mert nem akar mást, mint "mérgezett tőrrel hátba szúrni" az iráni népet.

Amerikai sajtójelentések arról is beszámoltak, hogy az ajatollah hangsúlyozta: meglehet, hogy Irán harca a határokon kívülre is kiterjed.

Brian Hook a sajtókonferencián utalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek a kaliforniai Stanford Egyetem Hoover Intézetében elmondott hétfői beszédére, amelyben az amerikai diplomácia irányítója kifejtette, hogy Kászim Szulejmáni iráni tábornok likvidálása az amerikai elrettentési stratégia része volt.

A különmegbízott közölte: e stratégia részeként Washington folytatja az erős nyomásgyakorlást Iránra, és ennek jegyében pénteken elrendelte a vízumtilalmat az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka, Haszán Shahvarpour ellen.

Amerikai álláspont szerint ugyanis a tábornok irányította a tüntetők elleni erőszakos fellépést tavaly novemberben egy nagyvárosban.

Brian Hook nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az amerikai nyomás fokozása nem teszi-e agresszívabbá az iráni vezetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!