Iráni atomprogram - EU: az urándúsító kapacitás növeléséről szóló iráni tervek nem sértik az atomegyezményt

Külföld, 2018.06.05

Az első értékelés szerint nem sérti az iráni nukleáris megállapodást az ország urándúsító kapacitásának növeléséről szóló teheráni tervezet - közölte kedden Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője.

"Az első értékelés alapján a bejelentett lépések önmagukban még nem jelentik az egyezmény megsértését" - közölte Maja Kocijancic, hozzátéve, hogy ezek ugyanakkor nem is segítik a bizalom erősítését a mostani kritikus időszakban.

Irán kedden értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot.

Ennek előzménye, hogy Donald Trump amerikai elnök májusban bejelentette: országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Az egyezmény többi aláírója, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.

Szakértők szerint Teherán a bejelentéssel nyomást akar gyakorolni az Európai Unióra, hogy tegyen eleget korábbi ígéreteinek, és az amerikai szankciók ellenére se mondjanak le iráni befektetéseikről az európai vállalatok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!