Iráni atomprogram - Mogherini: Európa gyors megoldást akar az iráni atomalku védelme érdekében

Külföld, 2018.05.15

Néhány héten belül részletes, gyakorlati megoldásokat keresnek arra, hogy megőrizhessék az Iránnal nukleáris programjának korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodást - közölte Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Brüsszelben, miután Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Irán külügyminiszterével tárgyalt.

Sajtótájékoztatóján Mogherini hangsúlyozta: a találkozón részt vevő európai országok a megállapodás fenntartásához szükséges konkrét lépéseket vázoltak fel, egyebek között az iráni olajexportra és a banki ügyletekre vonatkozóan, valamint arra, hogy megvédjék az európai üzleti tevékenységet Iránban.

"Egyszerű és gyakorlati megoldásokat keresünk" - mondta Mogherini. Olyan megoldásokat, amelyek életben tartják a megállapodást, az ugyanis nemzetközi vizsgálatok szerint is beváltja a hozzá fűzött reményeket - húzta alá. Egyelőre nem lehet Teheránnak nyújtott jogi vagy gazdasági garanciákról beszélni, ugyanakkor az európai partnerek részéről határozott jóindulat mutatkozik Iránnal szemben - hangsúlyozta.

Mint közölte, a tanácskozó négy ország külügyminiszter-helyettese és az unió képviselője jövő héten Bécsben találkozik, hogy további részletekről egyeztessen. Az Európai Bizottság szerdai ülésén pedig vitát folytatnak az Iránnal szemben még hatályban lévő uniós szankciókról - tette hozzá az uniós főképviselő.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a sajtótájékoztatón "jó kezdetnek" nevezte az európai partnerekkel folytatott egyeztetést, amelyen sikerült meghatározni a megoldás felé vezető első lépéseket. Noha a folyamat épphogy csak elkezdődött, reménykeltő ígéretek hangzottak el, ezeket azonban rövid időn belül tettekre kell váltani - mondta.

"Jó úton vagyunk, de sok függ attól, hogy mit sikerül elérni a következő néhány hétben" - fogalmazott.

Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért.

Donald Trump amerikai elnök már választási kampánya idején is többször kikelt a megállapodás ellen, és május elején bejelentette országa kilépését a többhatalmi atomalkuból, mondván, az nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen. Egyúttal elrendelte az Irán elleni amerikai szankciók visszaállítását is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!