Iráni atomprogram - Németország ragaszkodik az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodáshoz

Külföld, 2018.04.25

Németország ragaszkodik az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodáshoz, de nem zárkózik ez az elől, hogy az Iránnal kapcsolatos további kérdéseket egy újabb folyamat keretében rendezzék - mondta a német külügyminisztérium szóvivője szerdán Berlinben.

A német kormány számára a "legfőbb prioritás" a egyezmény fenntartása és előírásainak teljes körű végrehajtása - mondta Rainer Breul a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva azzal kapcsolatban, hogy Washington a szerződés felmondását fontolgatja, Párizs pedig új megállapodást sürget.

A külügyi szóvivő hozzátette: mivel a megállapodást hét állam és az Európai Unió (EU) mint intézmény közösen dolgozta ki, nincs lehetőség arra, hogy egyes államok vagy államok egy csoportja újratárgyalja vagy kicserélje egy másik egyezményre.

Azonban a német kormánynak is fontos, hogy a szerződés keretein kívül is biztosítsák, hogy Irán valamennyi nukleáris fejlesztési programja kizárólag békés célokat szolgáljon, és nemcsak Washingtont, hanem Berlint is nyugtalanítja Irán ballisztikus rakétákkal kapcsolatos programja és a közel-keleti térség folyamataiban betöltött "problematikus" szerepe - tette hozzá Rainer Breul.

A francia felvetés szerint éppen ezeket a gondokat lehetne egy újabb megállapodással megoldani, ami elől Németország nem zárkózik el - fejtette ki a szóvivő. Mint mondta, a német kormány osztja a washingtoni és a párizsi vezetés helyzetértékelését és aggodalmait, partnereivel szoros egyeztetésben keresi az újabb kérdések rendezésének megfelelő formáját.

A több mint egy évtizeden keresztül folytatott tárgyalások révén 2015-ben kötött megállapodást célja annak szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. Az Irán által vállalt kötelezettségért cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja az iszlám köztársaság ellen hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat, aminek révén az ország visszatérhet a világgazdaság szereplői közé. Az egyezményt az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország), Németország és az EU kötötte meg Iránnal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!