Iráni atomprogram - Szakértő: csökkent Európa érdekérvényesítése az Egyesült Államokban

Külföld, 2018.05.10

Az iráni atomalku amerikai felmondása azt mutatja, hogy Európa érdekérvényesítése radikálisan csökkent az Egyesült Államokban - mondta el Ugrósdy Márton Amerika-szakértő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

Kifejtette: annak ellenére, hogy Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök az iráni atomalku miatt látogatást tett a Fehér Házban, Donald Trump amerikai elnök bejelentette a paktum felmondását.

A Brexit óta látszik, hogy a gazdasági és politikai érdekek nincsenek mindig összhangban, ez megmutatkozik az iráni atomalku felmondásánál is - fűzte hozzá.

Ugrósdy Márton megjegyezte: Trump ezzel a bejelentéssel szándékosan szembement az előző amerikai elnök, Barack Obama politikai hagyatékával. Elmondta: az elnök tanácsadói, a Republikánus Párt és Izrael is az alku felmondása mellett áll, továbbá az Egyesült Államok törvényhozása is támogatja majd Trump döntését.

Donald Trump kedden jelentette be, hogy kilép az atomalkuból, amelyről Irán 2015 nyarán, több évig tartó tárgyalások után egyezett meg az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal, Kínával és Oroszországgal, Németországgal, valamint az Európai Unióval. A paktum szerint ha Irán legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, az ellene korábban hozott szankciók nagy részét fokozatos feloldják a megállapodásban részt vevő országok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!