Iráni atomprogram - Szlovák külügyi államtitkár: sajnálatos lépés az atomalku felmondása

Külföld, 2018.05.09

Az Európai Unióval együtt Szlovákia is sajnálatosnak tartja, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogram korlátozásáról szóló, többhatalmi szerződésből - jelentette ki Ivan Korcok szlovák külügyi államtitkár Pozsonyban, a kormány szerdai ülése előtt. Korcok kijelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

A szlovák külügyi államtitkár rendkívüli súlyúnak minősítette a washingtoni döntést, rámutatva: annak az Irán elleni amerikai szankciókkal együtt jelentős következményei lesznek az Iránnal kötött megállapodás hatékonyságára. Korcok hozzátette: az EU és Szlovákia is a megegyezés további betartására szólítja fel a szerződéshez ragaszkodó országokat.

"A megállapodás álláspontunk szerint eddig hatékony volt, mivel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség többszöri, a helyszínen végzett vizsgálatai megerősítették, hogy Irán betartja azt" - jelentette ki Ivan Korcok.

Irán 2015 nyarán, több évig tartó tárgyalások után egyezett meg az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal, Kínával és Oroszországgal, Németországgal, valamint az Európai Unióval, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért cserébe. Barack Obama akkori amerikai elnök egyik legnagyobb külpolitikai sikerének tekintette a megállapodást, Donald Trump jelenlegi elnök azonban már a választási kampány idején is többször hevesen kikelt ellene, és végül megválasztása után másfél évvel, 2018. május 8-án bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a szerződésből. Trump rendeletben visszaállította az Irán elleni büntetőintézkedéseket. Az amerikai elnök azzal érvelt, hogy a megállapodásnak védelmeznie kellett volna az Egyesült Államokat és szövetségeseit, ehelyett azonban lehetővé tette Iránnak, hogy továbbra is uránt dúsíthasson. Trump szerint az egyezmény betartásával az Egyesült Államok nem tudja megakadályozni, hogy Irán atombombát állítson elő, és ha érvényben maradna az egyezmény, az fegyverkezési versenyhez vezetne a Közel-Keleten. A többi aláíró ország hibának, Izrael viszont helyesnek tartja Trump döntését. Irán bejelentette, egyelőre tartja magát az egyezményben foglaltakhoz, és kész folytatni a munkát a szerződést aláíró többi országgal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!