Iráni atomprogram - Mogherini: egyetlen ország sem mondhatja fel az iráni nukleáris megállapodást

Külföld, 2017.10.13

Egyetlen ország, még az Egyesült Államok sem mondhatja fel az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben pénteken.

A főképviselő utalt arra: a nemzetközi közösség 12 éven át tartó egyeztető tárgyalásokat követően két évvel ezelőtt írta alá a nukleáris megállapodást.

A dokumentum tehát nem egy kétoldalú megállapodás eredménye, ezért az egyetlen országhoz sem kötődik kizárólagosan. Ez azt jelenti, hogy egyetlen ország sem szüntetheti azt meg egyoldalúan - húzta alá Mogherini Donald Trump amerikai elnök beszédére reagálva.

A megállapodás - amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa is egyhangúlag jóváhagyott - garanciákat biztosít, és határozott ellenőrzési eljárást fektet le annak érdekében, hogy Irán felhagyjon minden nukleáris fegyver előállításával, atomprogramja kizárólag polgári célkitűzéseket szolgáljon. Mint elmondta, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzései során nyolc alkalommal erősítette meg, hogy Irán minden ide vonatkozó kötelezettségének eleget tesz.

Kijelentette, az Európai Unió egyértelműen kiáll a megállapodásban foglalt rendelkezések teljes körű betartása mellett, az mindenki javát szolgálja, beleértve az iráni népet is.

Donald Trump amerikai elnök pénteki nyilatkozatában nem mondta fel az iráni atomalkut, de elutasította annak írásbeli igazolását arról, hogy Teherán eleget tesz a megállapodásban foglalt kötelezettségeinek. Az amerikai elnök szerint Irán nem a megállapodás szellemében cselekszik.

Október 15-én járt volna le a határideje annak, hogy az amerikai elnök aláírja a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja a szerződésben foglaltakat. Donald Trump már korábban is fenntartásait hangoztatva írta alá a dokumentumot, pénteken - helyi idő szerint a kora délutáni órákban - azonban el is utasította az esedékes aláírást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!