Iráni tüntetések - Moszkva óva intette a belügyekbe való beavatkozástól Washingtont

Külföld, 2018.01.04

Moszkva óva inti Washingtont az iráni belügyekbe való beavatkozástól - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Rjabkov arra reagált, hogy Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsának összehívását sürgette az iráni zavargások miatt. Az orosz diplomácia helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy az országban végbemenő belső folyamatok nem tartoznak a nemzetközi béke és biztonság fenntartásáért felelős ENSZ BT kompetenciájába.

A magas rangú orosz diplomata szerint az Egyesült Államok szándékosan a Teherán nukleáris programjának korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi egyezmény aláásására próbálja felhasználni az iráni helyzetet. Úgy vélekedett, hogy ez nem válik az amerikai diplomaták becsületére, és hangsúlyozta, hogy Moszkva az atomalku fenntartásának és maradéktalan végrehajtásának híve.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának jelentései egyetlen alkalommal sem tartalmaztak olyan vádat, miszerint Irán megszegte volna a megállapodást. A tárcavezető-helyettes reagált Mike Pence amerikai alelnöknek arra a kijelentésére, hogy az Egyesült Államok egy hosszabb távú megállapodást szeretne elérni az iszlám köztársaság nukleáris programjáról, és Washingtont az atomalkuhoz való destruktív hozzáállással vádolta meg.

Rjabkov kifejezte meggyőződését, hogy az Oroszországgal baráti viszonyt ápoló iszlám köztársaság a területén zajló események "meghamisítására irányuló számos kísérlet" ellenére képes lesz meghaladni a nehézségeket, és megerősödve, egyebek között az iráni nukleáris programról kötött megállapodás végrehajtásában tanúsított megbízható partneri magatartásával ki tud majd lábolni a jelenlegi gondjaiból.

Donald Trump amerikai elnök és Nikki Haley ENSZ-nagykövet többször is támogatásáról biztosította az iráni tüntetőket. Kedden az amerikai kormányzat arra szólította fel Teheránt, hogy engedélyezze a közösségi oldalakhoz való hozzáférést. Haley az ENSZ BT mellett az Emberi Jogi Tanács rendkívüli ülésének összehívását is kérte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!