Ismét megrekedtek a kormányalakítást célzó tárgyalások Belgiumban

Külföld, 2020.08.14

Ismét megrekedtek a kormányalakítást célzó tárgyalások Belgiumban, az erről szóló megbeszéléseket vezető politikusok arról döntöttek, hogy visszaadják mandátumunkat a feladatra őket nemrégiben felkérő Fülöp királynak - közölte a helyi sajtó pénteken.

Az országot 2018 decembere óta már a második - korlátozott hatalommal rendelkező - ügyvivői kormány irányítja, minthogy a négypárti szövetség akkor felbomlott.

Fülöp király július folyamán bízta meg a 2019 májusában tartott parlamenti választásokon mandátumot szerző jobboldali Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű flamand nacionalista párt elnökét és a vallon Szocialista Párt (PS) vezetőjét a kormányalakítást segítő tárgyalások vezetésére. A Bart De Wever (N-VA) és Paul Magnette (PS) vezette tárgyalódelegáció már a harmadik, amely sikertelenül zárja mandátumát.

Sajtóbeszámolók szerint a két pártvezető pénteken bejelentette, nem tudnak továbblépni a rájuk ruházott feladat elvégzésében, miután a megbeszéléseken részt vevő Flamand Liberálisok és Demokraták (VLD), valamint a vallon liberális Reformer Mozgalom (MR) képviselői reggel megszakították a tárgyalásokat. Magnette és De Wever azt közölte, a két említett párt képviselőjével folytatott "rövid és nehéz" találkozó meggyőzte őket arról, hogy azok kizárólag a tervezett koalíciós mandátumok számáról szólnak, tartalmi dolgokról azonban továbbra sem kívánnak tárgyalni. A zöld Ecolo képviselői szintén a tárgyalásokról való kivonulást fontolgatták, ugyanis csütörtökön azt jelezték, fenntartásaik vannak a következő kormány programját illetően.

A belga sajtó úgy tudja, hogy a delegációvezetők a hétfői határidő előtt, már pénteken délután tájékoztatni kívánták Fülöp királyt a tárgyalások megrekedéséről. A palota kommunikációs osztálya azonban azt közölte: a király szükség esetén elérhető ugyan, de a találkozót továbbra is hétfő reggel tervezik.

A megbeszéléseken a felsorolt pártok mellett a jobbközép Kereszténydemokrata és Flamand Párt (CD&V), a flamand szocialista párt (SP.A) és a vallon jobbközép Humanista Demokratikus Centrum (CDH) vett részt.

A pártok legutóbb március közepén tettek kísérletet arra, hogy a koronavírus elleni intézkedések sikere érdekében megegyezésen alapuló, akár egy évig tartó mandátummal rendelkező szövetségi kormányt alakítsanak. A tanácskozás résztvevői azonban végül abban egyeztek meg, hogy a koronavírus okozta válságra való tekintettel "félre kell tenni a politikai különbségeket", és a jelenlegi kormány megbízatásának meghosszabbítása mellett foglaltak állást. Sophie Wilmes frankofón liberális politikust, korábbi költségvetési minisztert tavaly októberben nevezték ki ügyvezető kormányfőnek, ugyanis a posztot addig betöltő Charles Michel december 1-jén az Európai Tanács elnökeként lépett hivatalba. Wilmes kormányának megbízatása szeptember 17-én jár le.

A belga pártok a 2010-es választást követően rekordideig, 541 napon át tartó huzavona után tudtak csak megegyezni a kormányalakításról. Most ennél is hosszabbra nyúlik a folyamat, hiszen az országnak már közel 600 napja nincs teljes jogkörű kormánya.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!