Ismét elhalasztották a koszovói parlament házelnökének megválasztását, lejárt a határidő

Külföld, 2017.08.24

Két és fél hónappal az előrehozott választások után, ötödik alkalommal halasztották el a koszovói parlament házelnökének megválasztását csütörtökön, miután a választások győztesének, az úgynevezett háborús koalíciónak nem volt meg a többsége, hogy megválasztassa a saját jelöltjét, Kadri Veselit - számolt be róla a szerb közszolgálati televízió (RTS). Mivel lejárt a korábban megszabott határidő, lehetséges, hogy ismét előrehozott választásokat írnak ki.

A 120 tagú törvényhozás 94 képviselője volt jelen, köztük a szerb kisebbségi listáról bejutott képviselők is.

A júniusi választást az úgynevezett háborús koalíció nyerte meg. A korábban Hashim Thaci köztársasági elnök vezette Koszovói Demokrata Párt (PDK), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma) 39 mandátumot szerzett a 120 fős törvényhozásban, így további 22 képviselő támogatását kell megszereznie ahhoz, hogy kormányozni tudjon. A második helyen az ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) végzett, nekik 32 parlamenti helyük lett. Az Isa Mustafa eddigi miniszterelnök vezette Koszovói Demokrata Szövetség (LDK), a Szövetség az Új Koszovóért (AKR), valamint az Alternatív Párt koalíciójának pedig 29 képviselője van. A kisebbségeknek húsz, úgynevezett garantált hely jár.

Enver Hoxhaj, a PKS alelnöke további 10-15 napot kért a konzultációkra.

Egyelőre nem lehet tudni, mikor hívják össze ismét a parlamentet, de a Klan Kosova című helyi tévécsatorna szerint erre legkorábban szeptember 7-én kerül sor.

A csütörtökön elnöklő Adem Mikullovci, a parlament legidősebb képviselője, aki az Önrendelkezés pártjának tagja, kijelentette: nincs többé felhatalmazása, hogy jóváhagyja a háborús koalíciónak a konzultációs idő meghosszabbítására tett javaslatát.

Politikai elemzők szerint a győztes koalíció csak az időt húzza, és nem lesz meg a szükséges támogatottsága a kormányalakításhoz. Mindazonáltal mind az Önrendelkezés, mind az Isa Mustafa vezette koalíció már korábban kijelentette, nem akar együttműködni a PDK-val, így feltehetően továbbra is kudarcba fulladnak az egyeztetések.

Noha már augusztus 18-án lejárt a koszovói házelnök megválasztásának határideje, a parlamenti pártok megállapodtak abban, hogy augusztus 24-én ismét megkísérlik a voksolást és ezzel elkerülni az előrehozott választást. Amennyiben az ismételt kudarc után mégis előre kell hozni a választásokat, azokat feltehetően október 22-én, az önkormányzati választásokkal egy időben tartják meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!